Kohtalokas silta

posted in: Artikkelit | 0

Kohtalokas silta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alaotsikko: Arnhem 1944
Kirjailija: Antony Beevor
Kääntäjä: Seppo Raudaskoski
Kuvittaja: Martti Ruokonen
Kustantaja: Werner Söderström Osakeyhtiö
Julkaistu: 2018
Painos: 2
Sidosasu: sidottu
Sivuja: 688
Kieli: suomi

“Saatamme olla etenemässä yhden sillan liian pitkälle.” Toisen maailmansodan suurimman laskuvarjo-operaation tavoitteena oli yllättää saksalaiset, ottaa haltuun Alankomaiden suuret sillat ja avata tie Berliiniin. Liittoutuneiden uhkarohkeasta suunnitelmasta seurasi massiivinen sotilaallinen ja inhimillinen katastrofi. Noustuaan maihin Normandiassa liittoutuneet ryhtyivät valtavassa maahanlaskuoperaatiossa uskaliaaseen yritykseen edetä silta kerrallaan vallattujen Alankomaiden halki natsi-Saksan sydänmaille. Liittoutuneiden 1. laskuvarjoarmeijan varakomentajan Frederick Browningin epäilys liian pitkälle etenemisestä kävi kuitenkin toteen, ja operaatio Kauppapuutarhan epäonnistumisesta tuli yksi toisen maailmansodan tunnetuimmista takaiskuista. Epäonnistumisen hinta oli hirvittävä etenkin hollantilaisille, jotka olivat riskeeranneet kaiken auttaakseen liittoutuneita. Saksalaisten säälimättömät kostotoimet jatkuivat aina sodan loppuun saakka. Maailman luetuin sotahistorioitsija Antony Beevor on tarttunut Yksi silta liikaa -klassikkoelokuvastakin tunnettuun aiheeseen ja kuvaa tuoreimmassa teoksessaan Kohtalokas silta – Arnhem 1944 operaation todelliset tapahtumat mukaansatempaavasti ja henkeäsalpaavan jännittävästi. Entinen brittiarmeijan upseeri Antony Beevor (s. 1946) on keskittynyt 1900-luvun sotahistoriaan ja saanut teoksistaan useita palkintoja. Hänen kirjojaan on käännetty yli 30 kielelle ja myyty maailmalla yli viisi miljoonaa kappaletta.

Operaatio Market Garden (”Kauppapuutarha”) oli liittoutuneiden sotilasoperaatio toisen maailmansodan aikana syyskuussa 1944. Sen tavoitteena oli ottaa haltuun saksalaisjoukkojen miehittämän Alankomaiden suurimpien jokien ylittävät sillat ja siten helpottaa liittoutuneiden etenemistä natsi-Saksaan. Operaatio olikin menestyksekäs Nijmegenissä sijaitsevan Waalin sillan valtaamiseen asti, mutta yleisesti sitä pidetään epäonnistuneena, koska Arnhemissa sijainnutta Reinin ylittävää siltaa ei onnistuttu valtamaan vaan brittiläinen 1. laskuvarjodivisioona tuhoutui lähes kokonaan. Market Garden koostui kahdesta erillisestä osasta. Operaatio Market oli toisen maailmansodan suurin maahanlaskuoperaatio. Kolme ja puoli divisioonaa laskuvarjojoukkoja pudotettiin valtaamaan tärkeät sillat ja estämään saksalaisia tuhoamasta niitä. Samanaikaisesti alkoi Operaatio Garden eli brittiläisen 2. armeijan XXX armeijakunnan johtama motorisoitujen joukkojen hyökkäys, jonka tarkoituksena oli edetä mahdollisimman nopeasti kevyesti aseistettujen laskuvarjojoukkojen avuksi ja varmistaa siltojen väliset alueet. Liittoutuneiden sodanjohto oletti, että saksalaisjoukot olisivat vieläkin pakomatkalla Pohjois-Ranskan taisteluista ja että vastustus ei tulisi olemaan kovinkaan ankaraa kummallekaan operaatiolle. Jos suunnitelma olisi onnistunut, olisivat Bernard Montgomeryn johtamat brittijoukot voineet paremmin avustaa poistamaan saksalaisjoukkoja Länsi-Scheldtiltä. Liittoutuneet olisivat myös voineet käyttää aikaisemmin vallattua Antwerpenin satamaa lisäkaluston tuomiseksi ja siten alueiden valtaamiseen helpottamiseksi. Operaation käynnistämiseen vaikuttivat useat tekijät. Normandian maihinnousuun osallistuneet maahanlaskujoukot oli raskaiden taistelujen jälkeen siirretty Englantiin lepoa ja täydennystä varten. Samaan aikaan muodostettiin Liittoutuneiden 1. maahanlaskuarmeija, joka koostui kolmesta Yhdysvaltain ja kahdesta Britannian maahanlaskudivisioonasta sekä puolalaisesta prikaatista. Normandian maihinnousun jälkeen 18 suunniteltua liittoutuneiden maahanlaskuoperaatiota oli peruutettu, koska maajoukot etenivät nopeammin kuin operaatioita ehdittiin toteuttaa. Operaatio epäonnistui suurelta osin, ja varsinkin Arnhemin tappiot olivat huomattavat. Monet liittoutuneiden eliittimaahanlaskujoukoista kärsivät raskaita menetyksiä. Maahanlaskujoukkoja ei ollut koulutettu eikä aseistettu pitämään kohteita hallussaan pitkiä aikoja vaan valtaamaan ne ja luovuttamaan sitten maajoukoille. Näin ei kuitenkaan operaatio Market Gardenissa käynyt.

Sotahistorian asiantuntijan, kirjoittama tarkka, kuvaus toisen maailmansodan suurimmasta maahanlaskuoperaatiosta syyskuussa 1944. Antony James Beevor (s. 14. joulukuuta 1946) on tunnettu brittiläinen historioitsija ja kirjailija. Hän on kirjoittanut lukuisia elämäkertoja ja teoksia toisesta maailmansodasta ja Espanjan sisällisodasta. Beevorin tunnetuimmat julkaisut ovat Stalingrad ja Berlin – The Downfall 1945. Beevor on toiminut aiemmin urallaan sotilaana. Kohtalokas silta -teos on ulkoasultaan kiitettävä. Teksti, kartat ja kuvitus ovat hyvin tasapainossa ja tukevat lukemista. Seppo Raudaskosken tekemä käännös on sujuvasti tehty ja sotilastermien suomennoksesta on selvitty kunnialla. Kohtalokas silta -teos edustaa historiantutkimuksessa sekä tieteellistä että kuvailevaa tutkimustraditiota. Operaatio Market Garden on kuvattu Kohtalokas silta -teoksessa yksityiskohtaisesti ja yksittäisen tapahtumien todistajan (sotilaat ja siviilit) silminkin. Beevorin teosta voi suositella kaikille reserviupseereille: sotahistorian tuntemus auttaa oman johtamisen kehittämisessä. Mukavia lukuhetkiä.