American Sniper

posted in: Artikkelit | 0

American Sniper
american-sniper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Alaotsikko: Yhdysvaltain sotahistorian vaarallisimman tarkka-ampujan omaelämäkerta
Kirjailija: Chris Kyle, Jim De Felice ja Scott McEwen
Kustantaja: Pen Paper
Julkaistu: 2015
Sidosasu: nidottu
Sivuja: 445
Kieli: Suomi

Yhdysvaltain merivoimien erikoisjoukkojen taistelija Chris Kyle sai vuosina 1999-2009 tarkka-ampujana nimiinsä enemmän tappoja kuin kukaan muu maansa sotilashistoriassa. Hänen amerikkalaiset taistelutoverinsa, joita hän suojasi kuolettavan tarkalla tähtäyksellään talojen katoilta ja väijytysasemista Irakin sodan aikana, kutsuivat häntä “Suureksi Legendaksi”. Vihollinen puolestaan pelkäsi häntä niin paljon, että hänelle annettiin lempinimi Shaitan (“paholainen”), ja hänen tappamisestaan tarjottiin palkkiota. Vuonna 2013 traagisesti surmansa saanut Kyle kuvaa rehellisesti sodan tuskaa, myös samaan yksikköön kuuluneiden kahden läheisen toverinsa kuolemaa. Lisäksi hänen vaimonsa Taya kertoo kirjassa monin paikoin omasta näkökulmastaan siitä, millaista rasitusta sota perheelle ja Chrisille aiheutti. Kylen mestarillinen, vaikuttava ja unohtumaton kertomus poikkeuksellisista kokemuksistaan taistelukentällä lukeutuu kaikkien aikojen suurten sotamuistelmien joukkoon.SEAL Team 3:n johtaja Chris Kyle (s. 1974 – k. 2013) palkittiin monella kunniamerkillä kuten muun muassa kahdella hopeatähdellä ja viidellä pronssitähdellä urheudesta. Neljän Irakin-komennuksen jälkeen hänestä tuli Yhdysvaltain merivoimien erikoissodankäynnin joukkojen tarkka-ampujatiimien pääkouluttaja. Hän on kirjoittanut myös teoksen American Gun: A History of the U.S. in Ten Firearms. Syntyperältään teksasilaiselta Kyleltä jäi jälkeen Taya-vaimo ja kaksi yhteistä lasta.

Christopher Scott ”Chris” Kyle (s. 8. huhtikuuta 1974 Odessa, Texas, Yhdysvallat – k. 2. helmikuuta 2013 Erath County, Texas, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen Navy SEAL -erikoisjoukkoihin kuulunut Yhdysvaltain armeijan historian paras tarkka-ampuja. Chris Kyle:n on vahvistettu ampuneen sotatoimien yhteydessä yli 160 ihmistä neljällä komennuksellaan Irakin sodan aikana vuosina 2003–2009 ja palkittiin seuraavilla kunniamerkeillä: Silver Star:lla eli hopeatähdellä kahdesti ja kerran Bronze Star:lla eli pronssitähdellä. Silver Star eli hopeatähti on Yhdysvaltain asevoimien myöntämä ansiomerkki. Sen voi saada “urhoollisuudesta taistelussa Yhdysvaltain vihollista vastaan”. Se on myös kolmanneksi korkein taistelussa myönnettävistä kunniamerkeistä. Bronze Star eli pronssitähti on myös Yhdysvaltain armeijan sotilasansiomitali, joka voidaan myöntää rohkeudesta taistelussa tai ansiokkaasta palveluksesta. Se on taistelussa myönnettävistä kunniamerkeistä neljänneksi korkein ja kaikista kunniamerkeistä yhdeksänneksi korkein.American Sniper -elämänkertateos kertoo tarinan Chris Kylesta, joka kymmenvuotisen uransa aikana nousi Yhdysvaltain armeijan tappavimmaksi tarkka-ampujaksi, se johti siihen, että Irakin kapinalliset asettivat rahapalkkion hänestä. Lempinimen ”Legenda” saanut Kyle ei kuitenkaan sodasta palattuaan osannut jättää taistelutannerta taakseen, mikä rasitti tämän sosiaalista elämää, perhesuhteita ja avioliittoa. Palveluksensa (palveluvuodet: 1999–2009) jälkeen Chris Kyle kirjoitti kaksi teosta: omaelämäkerran American Sniper (julkaistu 2012) ja historiateoksen American Gun (julkaistu 2013). American Sniper -teos ilmestyi suomennettuna samannimisenä teoksena vuonna 2015. Christopher Scott ”Chris” Kyle ammuttiin kuoliaaksi ampumaradalla 2. helmikuuta 2013 Texasissa, , kun posttraumaattisesta stressihäiriöstä kärsivä sotaveteraani Eddie Ray Routh ampui hänet ja hänen ystävänsä Chad Littlefieldin. Kyle ja Littlefield olivat ottaneet Routhin mukaansa radalle, koska halusivat auttaa posttraumaattisesta stressihäiriöstä kärsivää kollegaansa. 24. helmikuuta 2014 27-vuotias Eddie Ray Routh sai kahdesta murhasta elinkautisen tuomion ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen vapauteen. Christopher Scott ”Chris” Kyle oli kuollessaan vain 38-vuotias, mies parhassa iässä. Chris Kylen omaelämäkertaan American Sniper perustuva Clint Eastwoodin ohjaama samanniminen elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2014. Eastwoodin ohjaaman elokuvan käsikirjoitus/juoni eroaa joissakin kohdin Kylen kirjan sisällöstä (tarkka-ampujien kaksintaistelu elokuvassa). Kylea elokuvassa näytteli Bradley Cooper. Eastwoodin ohjaama elokuvan sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 11. marraskuuta 2014 ja Suomessa elokuvan ensi-ilta oli vastaavasti 6. maaliskuuta 2015. American Sniper -elokuva sai kuusi Oscar-ehdokkuutta parhaasta elokuvasta, miespääosasta (Bradley Cooper), sovitetusta käsikirjoituksesta, leikkauksesta, äänitehosteista ja äänityksestä.

American Sniper -teos on ulkoasultaan näppärän kokoinen, sopivan kokoinen vaikka matkalle mukaan otettavaksi. Chris Kylen kirjoittaman omaelämänkertateoksen teksti on varsin tasapainoista luettavaa, keskittyen kuitenkin pääasiassa kirjoittajan kymmenvuotiseen uraan ja komennuksiin Navy SEAL -erikoisjoukkojen tarkka-ampujana Irakin sodassa. American Sniper -teoksessa kerrotaan lyhyesti myös kirjaan pohjautuvan Clint Eastwoodin ohjaama elokuvan teosta. Lukukokemuksena silmään pistää teoksen tyylin ehkä liiankin subjektiivinen näkökulma Irakin sotaan (2003-2009) sijoittuvalta kerronnaltaan: kirjoittajan periamerikkaisen konservatiivinen “Teksasilainen” arvomaailma (arvoina isänmaa, uskonto ja perhe) paistaa selkeästi tekstin läpi mutta siitä huolimatta ei kuitenkaan sorruta liialliseen tietyille omaelämänkerroille tyypilliseen itsekehuun. American Sniper -teos edustaa siten elämänkerroissa kuvailevampaa tutkimustraditiota, jossa tieteellisyyden sijaan keskitytään enemmän autenttiseen kertovaan ja luettavuutta enemmän arvostavaan tyyliin. Chris Kylen kirjoittama teos sopii kuitenkin hyvin tarkka-ammunnan nykypäivän historiasta kiinnostuneiden luettavaksi ja kirjahyllyyn, kunhan toki muistaa pysähtyä välillä ajattelemaan lukiessaan!

Lähteet
American Sniper
Wikipedia