Jääkärinmuistomerkki Vaaranpuistossa

posted in: Artikkelit | 0

Jääkärinmuistomerkki Vaaranpuistossa

Jääkärinmuistomerkki pystytettiin Oulun Reserviupseerikerho ry:n aloitteesta vuonna 1967. Itse ajatus jääkäreiden muistomerkistä sai alkunsa kerhon aktiivien keskuudessa jo 1950-luvun loppupuolella. Oulun Reserviupseerikerho ry lahjoitti muistomerkin Oulun kaupungille (julkinen ulkoveistos). Jääkärinmuistomerkin paljastustilaisuus oli lumisena itsenäisyyspäivänä 6.12.1967 Oulussa Vaaranpuistossa (Uudenkadun ja Kauppurienkadun kulmauksessa). Juhlavassa ohjelmassa oli muun muassa varusmiessoittokunnan soitantaa, juhlapuheita, jääkäreiden tervehdys (Jääkäriliiton edustaja jääkärimajuri Kärnä), yhdessä laulettu vala-laulu ja muistomerkin luovutus Oulun kaupungille. Paljastustilaisuuden järjesti Oulun Reserviupseerikerho ry. Kyseisenä itsenäisyyspäivänä oli myös puolustusvoimien valtakunnallinen paraati Oulussa ja Itsenäinen Suomi täytti pyöreät 50 vuotta.

RELE-lehden vuoden 1967 numerossa 4 löytyy artikkeli (lehden sivuilla 3-4) Jääkärinmuistomerkin paljastustilaisuudesta 6.12.1967. Kyseinen RELE-lehti 4-1967 luettavissa ohessa:

Download (PDF, 602KB)

Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys ry:n Oulun osaston julkaisemassa Jääkärihaudat Pohjois-Pohjanmaalla -teoksessa, vuodelta 2011, on artikkeli Oulun jääkärimuistomerkin paljastustilaisuudesta 6.12.1967. Kyseinen artikkeli luettavissa ohessa:

Oulun jääkärimuistomerkin paljastustilaisuudesta 6.12.1967 (pdf)

Jääkärihaudat Pohjois-Pohjanmaalla -teoksen artikkeli on alunperin julkaistu Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys ry:n jäsenlehden Parolen numero 4/1967 sivuilla 5-6 otsikolla “Suomen jääkärien kunniaksi”.

Lisätietoja: http://www.oruk.fi/jaakarinmuistomerkki/
Lisää vanhoja RELE-lehtiä löytyy: http://www.oruk.fi/rele/