Nijmegenin marssi

posted in: Uutiset | 0

Nijmegenin marssi

Tapahtumapaikka: Nijmegen, Hollanti
Tapahtuma-aika: 18.7.2017 – 21.7.2017

De 4Daagse (Vierdaagse) on Alankomaissa järjestettävä tapahtuma, jossa (sotilassarjassa) marssitaan 4 pv, n. 40 km / päivä pitkin Hollannin maaseutua lähinnä asfaltilla yli 10 kg repun kanssa (alle 50 v., yli 50v ei tarvitse olla lisäpainoja ). Tapahtuma järjestetään heinäkuun kolmannella viikolla, tiistaista-perjantaihin, ja 2017 jo 101. kerran. Ensimmäinen marssitapahtuma oli jo v. 1909, mutta sotien aikana ei järjestetty, ilmeisistä syistä.

Olemme keräämässä joukkuetta kesälle 2017 yhteistyössä reserviin kuuluvien ja Aluetoimiston henkilöiden yhteistyönä. Joukkue olisi tarkoitus kerätä Maanpuolustuskiltojen liiton nimiin, mutta joukkue on tarkoitettu kaikille suomalaisille asevelvollisille ikään, sukupuoleen ja sotilasarvoon katsomatta. Myös muiden alueella toimivien reserviläisten yhdistysten ja järjestöjen yhteistyötä tullaan tarvitsemaan reissun onnistumiseksi.

Tapahtuma on yksinkertaisesti maailman suurin kävely/marssitapahtuma. Yksin tuolla ei tarvitse kävellä. Sotilaita on noin 6 000, 30 eri maasta, ja siviilejä siihen päälle n. 36 000-40 000. Tuohon marssiin liittyy Alankomaiden suurin juhla, Vierdaagsefesten, johon kaikkinensa osallistuu alueella noin 2 miljoonaa ihmistä. v. 2015 koko tapahtuman vanhin osallistuja oli suomalainen sotaveteraani Yrjö Saraste, synt. 1923, joka taivalsi siviilisarjassa 30km/pv urakkaa. Yrjö yrittää kesällä 2017 maailmanennätystä vanhimpana tuon marssin koskaan suorittaneena henkilönä. Siinä meille kaikille tavoitetta.

Aiemmin tuolla on ollut useampia joukkueita suomestakin, pelkästään puolustusvoimiltakin kolmea-neljää joukkuetta, mutta viime vuosina lähinnä Suomen Rauhanturvaajaliitolla on ollut edustus joukkueena. Allekirjoittanut on osallistunut marssiin osana SRTL:n joukkuetta v. 2014, 2015, 2016. Suomi on tuolla ollut muutenkin vähän altavastaaja, v. 2015-2016 Ruotsin, Norjan ja Tanskan joukkueissa oli yli 600 sotilasta / maa, suomalaisia 14-17. Tähän yritetään nyt saada muutosta.

Nijmegenin marssille ei kannata lähteä kylmiltään. Ensikertalaiselle suositellaan n. 600-800km kävelyä edeltävän vuoden aikana, jotta totuttaa elimistön pitkäkestoiseen rasitukseen, ja toisen-neljännen aamun shokkiin kun on taas lähtölinjalla. Maratonjuoksijoilta tuttu hokema ‘Juoksu alkaa 30 km jälkeen’ toimii analogiana myös marssimisessa, alle 30 km verryttelyt eivät anna koko kuvaa lähes 50 km marssista jopa yli 30 asteen lämmössä. Määrä kuulostaa paljolta, mutta tasaisesti useammalle kuukaudelle jaettuna se ei loppujen lopuksi ole mitään mahdotonta.

Vuoden 2017 joukkue kootaan NYT. Joukkue on oltava koossa kuun vaihteeseen mennessä, joten asialla on jo todella kiire.

Lisätietoja ja tilastotietoa: Nijmegenin marssi (pdf) ja RESUL

Lisätietoja aiheesta saa:
Sami Mattila
0400 685604
ampuite@gmail.com

Jarkko Vimpari
040 5490227
jarkko.vimpari@gmail.com