Hitlerin adjutanttina 1937-1945

posted in: Artikkelit | 0

Hitlerin adjutanttina 1937-1945

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjailija: Nicolaus von Below
Kääntäjä: Pekka Visuri
Kustantaja: Fenix-Kustannus
Julkaistu: 2012
Sidoasasu: sidottu
Kieli: suomi
Sivuja: 576

Nicolaus von Belowin muistelmat on lukuisten historiantutkijoiden ja journalistien mielestä merkittävin teos, minkä kukaan Adolf Hitlerin lähipiirissä toiminut tai sitä tutkinut on kirjoittanut. Siksi se on ilmestynyt suomeksikin nyt jo kolmantena lyhentämättömänä laitoksena. Kirjoittaja kuului vanhaan preussilaiseen sotilassukuun, jonka jäsenenä hän ei koskaan liittynyt natsipuolueeseen. Siksi hän oli sodan jälkeen liittoutuneille tärkeä asiantuntija, kun selvitettiin, mitä Kolmannessa valtakunnassa oli tapahtunut ja miksi oli tapahtunut. Ilmavoimien upseerina hän antaa myös selkeimmän kuvan siitä, miksi Luftvaffe äkillisesti romahti vastoin muun muassa Herman Göringin pilvilinnoissa liikkunutta propagandaa Luftvaffen suorituskyvystä.

Adolf Hitler (s. 20. huhtikuuta 1889 Braunau am Inn, Itävalta-Unkari – k. 30. huhtikuuta 1945 Berliini, Saksa) oli itävaltalaissyntyinen saksalainen poliitikko, joka nousi Saksan valtakunnankansleriksi ja johti natsihallinnon aikana 1934–1945 maata yksinvaltaisena diktaattorina, Saksan valtakunnanjohtajana (Führer). Hitlerin politiikka perustui hänen kehittämäänsä kansallissosialismina tunnettuun aatesuuntaan, joka pohjautui nationalismiin, rasistiseen rotuoppiin ja erittäin jyrkkään antisemitismiin. Johtamansa Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen avulla Hitler perusti Saksaan totalitaarisen hallinnon, jossa toisinajattelijat kukistettiin väkivalloin. Hitlerin aloittamat valloitussodat johtivat toisen maailmansodan syttymiseen Euroopassa, ja hänen hallintonsa terrori rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja holokaustina tunnettuun kansanmurhaan. Tästä huolimatta Hitler oli monien aikalaistensa kannattama ja palvoma johtaja. Hänen valtakautensa päättyi Saksan täydelliseen tappioon ja Hitlerin itsemurhaan. Hitler oli taitava propagandisti ja puhuja, ja hyödyntäen räikeää juutalaisvastaista propagandaa, saksalaisten keskuudessa vallinnutta tyytymättömyyttä ensimmäisen maailmansodan lopputuloksesta sekä 1920-luvun lopun talousvaikeuksia hän kohosi Saksan diktaattoriksi vuonna 1933. Hänen valtakautensa alkoi Versailles’n rauhansopimuksen yksipuolisella mitätöinnillä ja sitä seuranneella asevarustelulla sekä valtiojohtoisilla teollistamishankkeilla, jotka nostivat Saksan ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä talouskriisistä, mutta ajoivat samalla valtion lähelle taloudellista romahdusta. Samalla Saksasta muotoutui yksipuoluediktatuuri. Hitlerin aloittamat valloitussodat sytyttivät syyskuun alussa 1939  toisen maailmansodan, jonka kestäessä Saksa liittolaisineen valloitti suuren osan Eurooppaa. Sodan uhrien lisäksi Saksan hallitus järjestelmällisesti murhasi kuusi miljoonaa juutalaista sekä 11 miljoonaa muuta ihmistä ”ei-toivottuna” pidetyn rodun, uskonnon, poliittisen vakaumuksen tai vamman vuoksi. Saksan häviön käytyä epäonnistuneen Neuvostoliiton valloitusyrityksen jälkeen väistämättömäksi Hitler teki itsemurhan bunkkerissaan puna-armeijan saartamassa Berliinin hallituskorttelissa sodan viimeisinä päivinä, huhtikuun lopussa, 1945.

Nicolaus von Below (s. 20. syyskuuta 1907 Gut Jargelin, Landkreis Anklam, Pommern – k. 24. heinäkuuta 1983 Detmold) oli saksalainen Luftwaffen upseeri, joka toimi yhtenä Adolf Hitlerin adjutanttina. Saksalaiseen aatelissukuun kuulunut von Below toimi Hitlerin ilmavoimien adjutanttina vuosina 1937–1945. Yleensä Hitler ei pitänyt eikä luottanut aatelistaustaisiin upseereihin, mutta everstin arvoinen Below oli tässä suhteessa poikkeus. Von Below oli yksi niistä upseereista, jotka selvisivät hengissä Hitlerin salamurhayrityksestäheinäkuussa 1944. Tapahtumaan kutsutaan virallisesti heinäkuun 20. päivän salaliitto. Sodan loppuvaiheessa keväällä 1945 Below oleskeli Führerbunkerissa Berliinissä. Hän osallistui yhdessä Albert Speerin kanssa Berliinin filharmonikkojen viimeiseen konserttiin 12. huhtikuuta 1945 ennen kaupungin miehitystä. 29. huhtikuuta Below toimi Hitlerin testamentin epävirallisena todistajana ja lähti bunkkerista seuraavana päivänä. Sodan jälkeen Below julkaisi muistelmansa nimellä Hitlerin adjutanttina 1937–45.

Hitlerin adjutanttina 1937-1945 -teos on sisällöltään kattavahko kuvaus Hitlerin sisäpiiristä. Pekka Visurin tekemä alkuperäisteoksen käännös on selkeää ja helppolukuista kieltä. Nicolaus von Below kirjoittaman teoksen teksti on hyvin tasapainoista, alkaen kirjoittajan adjudantiksi nimittämisestä vuoden 1937 kesäkuusta ja päättyy vuoden 1948 toukokuuhun. Hitlerin adjutanttina 1937-1945 -teoksen tyyli on mukaansatempaavan jännittävä, paikalla olleen silminnäkijän subjektiivisia havaintoja, päiväkirjamaisesti kirjoitettuna, sotahistoriallisista tapahtumista ja niiden taustoista. Nicolaus von Belowin teos edustaa historiantutkimuksessa kuvailevaa tutkimustraditiota, jossa tieteellisyyden sijaan keskitytään enemmän kertovaan ja luettavuutta arvostavaan tyyliin. Hitlerin adjutanttina 1937-1945 – teosta voi siten suositella luettavaksi sotahistorian ystäville.

Lähteet
Hitlerin adjutanttina 1937-1945
Wikipedia