Särkymätön juoksija

posted in: Artikkelit | 0

Särkymätön juoksija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjailijat: T.J. Murphy ja Brian Mackenzie
Kääntäjä: Lotta Heikkeri
Kustantaja: Nemo
Julkaistu: 2016
Sidosasu: nidottu
Kieli: suomi
Sivuja: 224

Juoksin tässä itseni kovaan kuntoon loppukesän- syksyn aikana. Sitten tuli rankka kipu jalkaan, juoksutaukoa 3 viikkoa. Näin alkaa tavallinen tarina suomalaisella keskustelupalstalla. Juokseminen on suosituimpia liikuntalajeja, mutta juoksijoista loukkaantuu vuoden aikana eri arvioiden mukaan 3080 prosenttia. Oikealla harjoittelulla vammojen määrää voidaan vähentää. Kestävän juoksijan opas kertoo, kuinka harjoitteluintensiteetin lisääminen, kilometrimäärän vähentäminen sekä voima- ja lihaskuntoharjoittelu tekevät juoksijasta vahvemman, nopeamman ja harvemmin loukkaantuvan olipa tavoitteena juosta 10 kilometriä tai ultramaraton. Kirjassa kestävyyslajeihin erikoistunut crossfit- valmentaja Brian MacKenzie ja triathlonistitoimittaja T. J. Murphy rikkovat perinteisiä uskomuksia juoksijan harjoittelusta. He tarjoavat uudet periaatteet terveelle ja voimakkaalle juoksemiselle, jota voi harrastaa läpi elämän. Brian MacKenzie on perustanut crossfittaajille kestävyysurheilua painottavan harjoitusohjelman nimeltä Crossfit Endurance. Se on yhdistelmä juoksutekniikkaharjoituksia, intervallijuoksua, keskipitkiä tempojuoksuja, intensiivistä painoharjoittelua ja raskaita nostoja, kuten olympiatyöntöä, maastavetoa ja kyykkyä. Crossfit Endurance vähentää tarvittavat harjoituskilometrit jopa kymmenesosaan. MacKenzie näyttää kestävyysjuoksijalle, kuinka juoksuharjoittelu yhdistetään kokonaisvaltaiseen voima- ja lihaskuntoharjoitteluun. Crossfitin harrastajalle, joka haluaa juosta puolimaratonin, maratonin tai ultramaratonin, annetaan kirjassa crossfitharjoituksiin yhdistettävät 8 tai 12 viikon juoksuohjelmat. Kirja sisältää harjoitusohjelmat matkoille 5 kilometristä ultrajuoksuun aloittelijalle, juoksuharrastajalle ja edistyneelle juoksijalle. Brian MacKenzie on perustanut crossfitia harjoittavien kestävyysurheilijoiden ohjelman Crossfit Endurancen. T. J. Murphyltä on ilmestynyt kirja Crossfit. Kuinka monipuolinen harjoittelu palautti kykyni juosta (Nemo, 2013).

Crossfit on kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti eri fyysisiä ominaisuuksia. Siihen kuuluu lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita. Crossfitin alkuperäinen kehittäjä, entinen voimistelija Greg Glassman on todennut, että harjoitusohjelman päämääränä on luoda urheilijan perikuva, joka on ”samanveroisesti voimistelija, painonnostaja ja pikajuoksija”. Hänen mukaansa esimerkiksi kestävyysurheilijoilla kestävyyden parantaminen tapahtuu muiden kunto-ominaisuuksien, kuten voiman, nopeuden ja ketteryyden kustannuksella. Kestävyysjuoksu on pitkien matkojen juoksemista. Yleisurheilun kestävyysjuoksumatkat ovat yli 3 000 metrin juoksulajit. Kestävyysjuoksu mittaa erityisesti aerobista kuntoa. Yleisurheilun arvokisoissa juostavia kestävyysjuoksumatkoja ovat 5 000 ja 10 000 metriä, jotka juostaan urheilukentän juoksuradalla. Maraton on 42 195 metrin mittainen, kadulla juostava kilpailu. Maraton on 42,195 kilometrin juoksumatka. Maraton on ollut kesäolympialaisten ohjelmassa ensimmäisistä kisoista 1896 alkaen. Juoksumatkan pituus ja nimi perustuvat kreikkalaiseen taruun, jossa sotilas Feidippides juoksi Marathonin kylästä Ateenaan noin 40 kilometrin matkan ilmoittamaan persialaisten lyömisestä Marathonin taistelussa. Maratonjuoksun nykyinen pituus vakiintui vuoden 1908 kesäolympiakisoissa. Maratonin juokseminen on hyvin vaativa urheilusuoritus. Lisäksi arvokisaohjelmassa on 3000 metrin estejuoksu. Lisäksi erinäisissä muissa kilpailuissa juostaan muun muassa 3 000 metrin juoksuja ilman esteitä. Harvinaisempia juoksuradalla käytäviä lajeja ovat 20, 25 ja 30 kilometrin kilpailut ja tunnin juoksu. Radalla tai muussa ympäristössä juostavia, maratonia pitempiä matkoja kutsutaan yleisesti nimellä ultrajuoksu. Ultrajuoksulla tarkoitetaan kaikkia maratonia (42,195 kilometriä) pidempiä juoksumatkoja. Ultrajuoksuja on hyvin monenlaisia. Lyhyin virallinen ultrajuoksumatka on 30 mailia (48,280 km). Yleisimmät matkat ovat 50 mailia (80 km), 100 km ja 100 mailia (160 km). Usein juostaan myös aikaperusteisia kilpailuja. Aikaperusteisten kilpailujen suosituin kesto on 24 tuntia, mutta myös muun mittaisia kilpailuja järjestetään, esimerkiksi 6, 12 ja 48 tunnin sekä 6 vuorokauden juoksuja. Pisimmillään ultrajuoksukilpailut voivat olla tuhansien kilometrien pituisia ja kestää useita kuukausia. Juoksuja järjestetään lähes kaikissa eri maastotyypeissä. Aikaperusteiset juoksut käydään yleensä lyhyillä maantiekierroksilla, toisinaan urheilukentällä. aastossa juostuja pitkänmatkan kilpailuja kutsutaan maastojuoksuksi. Varhaisimmissa olympiakilpailuissa juostiin lisäksi myös joukkuejuoksuja, joissa maiden paremmuus määräytyi juoksijoiden yhteenlaskettujen sijalukujen perusteella. Myös maastojuoksu kuului varhaisimpien olympiakilpailujen ohjelmaan. Kestävyysjuoksu kysyy paitsi kestävyyttä, myös aerobista suorituskykyä. Sydämen on pumpattava verta elimistössä mahdollisimman tehokkaasti, jotta väsyneet lihakset saavat happea. Kestävyysjuoksijat ovat usein hoikkia ja kevytrakenteisia, sillä lajissa ei tarvita voimaa kuten pikajuoksussa. Kestävyysjuoksukilpailussa taktisella ajattelulla on merkitystä: kilpailijoiden täytyy osata jakaa vauhtinsa oikein, jotta voimat riittävät loppuun asti, ja heidän täytyy tietää, milloin jättäytyä taaemmas ja milloin kiristää vauhtia.

Särkymätön juoksija teos on selkeästi kirjoitettu ja pieneen kokoon nidottuna helposti mukaan otettava. Lotta Heikkeri tekemä alkuperäisteoksen käännös on helppolukuista kieltä. Urheilutermientermien suomennuksesta on selvitty oikein onnistuneesti, joissakin kohdin toki näkyy alkuperäisteoksen terminologian vaikutus. Teoksen lukujen jaottelu on mukavan toimiva ja lukemista helpottava. Särkymätön juoksija -teoksessa sisältää harjoitusohjelmat (ihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita) matkoille 5 kilometristä maratoniin ja ultrajuoksuun asti, niin aloittelijalle, juoksuharrastajalle ja edistyneelle juoksijalle. Särkymätön juoksija -teos antaa ohjeita perusteista lähtien, mutta tarjoaa tietoa myös kokeneemmille kuntoilijoille, jotka haluavat kehittyä juoksemisen saralla. Maltti on tietenkin valttia turvallisen ja terveellisen urheilun perusasioina (hyvin suunniteltu harjoitusohjelma on puoliksi tehty suoritus). Kokonaisuutena kirja kuitenkin sopii kaikentasoisille lukijoille: havainnollisuudessaan ja yleistajuisuudessaan myös kuntoiluun perehtymättömille!

Lähteet
Särkymätön juoksija
Wikipedia