Suomi taisteli

posted in: Artikkelit | 0

Suomi taisteli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjailija: Helena Pilke
Alaotsikko: Piirretty sota
Kustantaja: readme.fi
Sidosasu: Sidottu
Julkaistu: 2015
Kieli: Suomi
Sivuja: 256

Suomi taisteli – Piirretty sota kuvaa vuosina 1941-1944 käytyä jatkosotaa TK-rintamapiirtäjien silmin. He ikuistivat tilanteita, joihin valokuvaaja ei päässyt – esimerkiksi suomalaiset ilmataistelukuvat ovat suurelta osin piirroksia. Tunnustetut taiteilijat ja nuoret innokkaat aloittelijat tekivät noin kolmessa vuodessa pitkälti toistatuhatta piirrosta. Kiinnostavimmat ja koskettavimmat on valittu tähän teokseen, joka esittelee sodan monet kasvot ainutlaatuisella tavalla: noin 300 piirroksen sekä niitä täydentävien tietoiskujen ja kuvaselostusten avulla. TK-rintamapiirtäjät tallensivat uskaliaat hyökkäykset, sen miten joukot etenivät läpi kylien ja halki erämaiden, kuinka taitavat suomalaislentäjät pudottivat viholliskoneita Karjalan taivaalla. He ikuistivat Aunuksen ja Vienan myyttiset maisemat sekä niiden asukkaat. Piirtäjät tekivät muotokuvia ja karikatyyreja suomalaisista sotilaista, aina päämajan korkeimmista upseereista nimettömiin rivimiehiin, varsinaisiin “jermuihin”. Kuviin ovat piirtyneet sodan monet kasvot: etulinjan taistelut joista osa käytiin mies miestä vastaan, juoksuhautojen valppaat vartiomiehet ja aina liian lyhyiksi jääneet lepohetket. Niissä kuvastuvat myös sodan kauhut: raunioituneet kylät ja kaupungit, silvotut metsät, joukkosidontapaikoilla vuoroaan odottavat haavoittuneet sotilaat.

TK-komppaniat (lyhenne TK sanasta tiedotuskomppania) olivat ennen talvisotaa perustetun Suomen armeijan tiedotusosaston alaisia yksiköitä, jotka toimivat jatkosodan ja Lapin sodan aikana. Niissä toimivia sotilaita kutsuttiin TK-miehiksi, jotka olivat siviilissä tavallisesti esimerkiksi toimittajia, opettajia tai mainosmiehiä. Osa oli tunnettuja kirjailijoita, kuvataiteilijoita ja radiotoimittajia. Tehtäviä olivat esimerkiksi rintamakirjeenvaihtaja, rintamareportteri, elokuvaaja, valokuvaaja, rintamapiirtäjä, rintamaopas, rintamakuuluttaja ja kuulutustekstin laatija. Jatkosodan aikana päämajan tiedotusosastoon siirretty Olavi Paavolainen vastasi muun muassa rintamapiirtäjien asioista. Hän tuli myös hyvin toimeen omaperäisten taiteilijoiden kanssa. Vapaita taiteilijoita toimi TK-piirtäjinä vähän, mutta myös mainosmiehet edistivät kuvallista propagandaa.

Rintamapiirtäjät jäivät sodan alussa vähälle huomiolle, esimerkiksi Suomen Kuvalehti julkaisi ensimmäiset TK-piirrokset vasta lokakuussa 1941. Piirtäjien oli vaikea kuvata sotatoimien taistelutilanteita, joten heidän oli kamppailtava toden ja kuvitellun välimailla. Taiteellisesti merkittäviä saavutuksia syntyi rauhallisissa rintamaoloissa Jatkosodan hyökkäysvaiheen jälkeen. Sodan tuhoamat rakennukset ja metsänriekaleet kuuluvat sotataiteen keskeisiin aiheisiin. Monien rintamapiirtäjien helmet syntyivät Itä-Karjalassa, kun keskityttiin vallattujen alueiden kulttuurin ja maisemien tallentamiseen. Suhde suomalaisen sotilaan heroisointiin eli sankarimyyttiin vaihteli. Toiset taiteilijat välttelivät liioittelua ja pysyttelivät realismissa, toiset loivat tietoisesti sankarimyyttiä. Lehdet julkaisivat usein varsinkin Alexander Lindebergin piirroksia, joita julkaistiin vuonna 1943 laaja valikoima niinn sanottuna salkkuna. Lindebergin piirrostyyli muistutti saksalaisten PK-piirtäjien kuten Hans Liskan tyyliä, jonka työt tunnettiin suomeksikin ilmestyneestä Signaali-lehdestä. Taitavimpia TK-piirtäjiä oli Aarne Nopsanen, joka pystyi ilmaisemaan sähäkkää liikettä. Suomalaisten TK-piirtäjien tuotannon taso oli varsin vaihteleva. Modernistisesta tyylistä irtauduttiin ja lähestyttiin klassismia ja ihanteellisuutta, jotka kantoivat virallisesti hyväksyttyä leimaa. Jatkosodan vuosina 1941-1944 TK-piirtäjien tuotanto käsitti pitkälti toista tuhatta työtä.

Kokonaisuutena Suomi taisteli piirretty sota -teos sopii kaikentasoisille lukijoille: havainnollisuudessaan ja yleistajuisuudessaan myös sotahistoriaan perehtymättömille. Teksti ja kuvitus ovat hyvin tasapainossa ja tukevat Suomi taisteli piirretty sota -teoksen lukemista. Helena Pilkkeen kirjoittama teos on sisällöltään erittäin informatiivinen ja sotiemme TK-piirtäjien laaja tuotanto on tuotu mukavasti esille. Pilkkeen teos edustaa historiantutkimuksessa tieteellistä tutkimustraditiota. Suomi taisteli piirretty sota -teos täyttää siten hyvin paikkansa sotahistoriallisten kirjojen joukossa.

Lähteet
Suomi taisteli piirretty sota
Wikipedia