Rommel

posted in: Artikkelit | 0

Rommel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alaotsikko: Sotamarsalkan elämä ja kuolema
Kirjailija: Daniel Allen Butler
Kääntäjä: Juha Peltonen
Kustantaja: KOALA-KUSTANNUS
Julkaistu: 2016
Sidosasu: sidottu
Kieli: suomi
Sivuja: 637

Erwin Rommel oli synnynnäinen johtaja, erinomainen sotilas, uskollinen aviomies ja ylpeä isä. Hän oli myös älykäs, vaistonvarainen, rohkea, myötätuntoinen, turhamainen ja röyhkeä. Rommel todisti hallitsevansa sodankäynnin taidon. Ensimmäisessä maailmansodassa korkeasti palkittu jalkaväenupseeri palveli uuden sodan syttyessä päämajassa ja näki, kuinka moottoroidut yksiköt hyödynsivät nopeutta ja yllätysmomenttia. Tuolloin hän päätti saada komentoonsa yhden himoituista panssaridivisioonista. Ensin Ranskassa vuonna 1940, sitten kahden vuoden ajan Pohjois-Afrikassa ja jälleen Ranskassa 1944 hän johti joukkojaan rohkeasti ja luovasti. Rommel pyrki usein hämäämään vihollisiaan: harhautusten ja yllätyshyökkäysten takia sekä vihollisten että esimiesten oli välillä vaikea seurata Aavikkoketun joukkojen liikkeitä. Sotatoimissa osoittamastaan neroudestaan huolimatta Rommel kuitenkin ihannoi Adolf Hitleriä, vaikka halveksikin natseja. Führerin sotamenestys oli sokaissut hänet, eikä hän ymmärtänyt kolmannen valtakunnan todellista luonnetta. Ennen kaikkea Rommel oli kuitenkin isänmaallinen saksalainen, joka ei suostunut luopumaan arvoistaan. Hylättyään uskollisuudenvalansa Hitlerille hän jatkoi silti taistelua, mutta nyt Saksan puolesta. Lopulta Rommel pakotettiin surmaamaan itsensä. Ei siksi, että hän olisi osallistunut Hitlerin vastaiseen salaliittoon, kuten on väitetty, vaan siksi, että hän rohkeni kertoa tälle totuuden. Tässä kirjassa historioitsija Daniel Allen Butler kertoo paitsi Rommelin taisteluista ja sotaretkistä, myös ihmisestä ja sotilaasta, joka lopulta maksoi kovimman mahdollisimman hinnan isänmaansa puolesta.

Erwin Johannes Eugen Rommel (s. 15. marraskuuta 1891 Heidenheim – k. 14. lokakuuta 1944 Ulm) oli saksalainen kansallissosialistisen hallinnon sotamarsalkka ja yksi arvostetuimmista toisessa maailmansodassa taistelleista sodanjohtajista. Rommel tuli tunnetuksi etenkin Saksan Pohjois-Afrikassa taistelleen armeijan Deutsches Afrikakorps’n komentajana. Hänet tunnettiin lempinimellä ”Erämaan kettu”. Pohjois-Afrikan retken jälkeen Rommel siirrettiin Ranskaan huolehtimaan sen puolustuksesta liittoutuneiden todennäköisen maihinnousuoperaation varalta. Rommel pakotettiin tekemään itsemurha, koska hänen epäiltiin sekaantuneen Adolf Hitleriä vastaan suunnattuun pommiattentaattiin. Epäilyä ei kuitenkaan ole koskaan pystytty todistamaan perustelluksi. Erwin Rommel muistetaan loistavana sotataktikkona ja johtajana, mutta myös hänen vastustajiaan kohtaan osoittamastaan ritarillisuudesta ja kunnioituksesta. Hän oli yksi niistä komentajista, jotka kieltäytyivät noudattamasta Hitlerin kommando-käskyä, jossa määrättiin kaikki kiinni jääneet kommandot teloitettaviksi. Rommel hämäsi usein vihollistaan, teki nopeita yllätyshyökkäyksiä ja eteni joskus niinkin nopeasti, että hänen esimiehillään oli vaikeuksia seurata hänen etenemistään kartalla. Hänen onnistui usein hämätä suurikin vihollisjoukko antautumaan, vaikka sillä olisi vielä ollut mahdollisuuksia jatkaa taistelua. Rommelilla ei ollut kiinnostusta politiikkaan, eikä hän koskaan kuulunut kansallissosialistiseen puolueeseen, johon hän suhtautui varauksellisesti. Rommel piti aluksi Hitleriä vahvana johtajana, joka voisi nostaa silloisen Saksan sekasorrosta uuteen loistoon. Natseja hän piti huijareina ja pyrkyreinä, joita kerääntyi Hitlerin ympärille. ”Tuntuvat olevan huijareita koko joukko”, oli Rommel sanonut vaimolleen ennen Hitlerin tuloa valtakunnankansleriksi. Rommel ei ollut vielä ensimmäisen maailmansodan aikana kovinkaan tunnettu. Hän saavutti Hitlerin ja saksalaisten suosion menestyessään toisen maailmansodan taisteluissa. Rommel tuli tunnetuksi liittoutuneiden keskuudessa, kun hän johti Deutsches Afrikakorpsia Pohjois-Afrikassa. Komentajana Rommel nautti alaistensa arvostusta ja kunnioitusta jo uransa alusta lähtien. Hitler piti Rommelia yhtenä suosikkikenraaleistaan. Yhtään sotilasta Rommelin komentamasta Saksan Afrikan armeijasta ei ole koskaan syytetty sotarikoksista. Kun epäilyt Rommelin osallisuudesta Hitlerin salamurhayritykseen tulivat julki natsi-Saksan entisissä vihollisvaltioissa, Rommelin arvostus kohosi entisestään myös hänen kotimaassaan.

Rommel, Sotamarsalkan elämä ja kuolema -teos on selkeää kieltä ja taittokin on varsin onnistuneesti tehty. Juha Peltosen käännös on sujuvasti tehty ja sotilastermien suomennoksesta on selvitty kaikella kunnialla. Daniel Allen Butlerin teos käsittelee Sotamarsalkka Rommelin elämää ja sotilaallisia tekoja varsin kattavasti niin periaatteistaan kiinni pitävänä ihmisenä kuin arvostettuna sotilaanakin. Rommel -teos on mukavan yksityiskohtainen sisällöltään ja edustaa historiantutkimuksessa tinkimätöntä tieteellistä tutkimustraditiota. Daniel Allen Butlerin teos täyttää siten hyvin paikkansa sotahistoriallisten elämänkertojen joukossa.

Lähteet
Rommel
Wikipedia