Uusi tsaari – Vladimir Putin ja hänen Venäjänsä

posted in: Artikkelit | 0

Uusi tsaari – Vladimir Putin ja hänen Venäjänsä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alaotsikko: Vladimir Putin ja hänen Venäjänsä
Kirjailija: Steven Lee Myers
Kustantaja: bazar
Kääntäjä: Seppo Raudaskoski
Julkaistu: 2016
Sidosasu: sidottu
Kieli: suomi
Sivuja: 751

Uusi tsaari on muotokuva Venäjän presidentti Vladimir Putinista, miehestä joka ilmestyi tyhjästä ja josta tuli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ja kiistellyimmistä johtajista. The New York Times -lehden Moskovan-kirjeenvaihtaja Steven Lee Myers käy yksityiskohtaisesti läpi Putinin elämän vaiheet: hänen lapsuutensa ja nuoruutensa, lyhyeksi jääneen uran KGB:n riveissä sekä lopulta nousun valtaan ja päätymisen politiikan huipulle, maailmanhistorian polttopisteeseen. Kirja pitää otteessaan jännityskirjan tavoin piirtäen kuvaa kylmästä ja laskelmoivasta johtajasta, jolla on valtavasti kunnianhimoa ja tuskin lainkaan omantunnontuskia. Tullessaan presidentiksi vuonna 2000 Vladimir Putin oli uudistaja, joka ajoi maan taloutta eteenpäin. Hän pienensi veroja ja sääti maanomistuslakeja tuoden vaurautta miljoonille kansalaisille, joiden kokemus demokratiasta tarkoitti Neuvostoliiton romahtaessa epävarmuutta, köyhyyttä ja rikollisuutta. Putin alkoi kuitenkin pian lujittaa valtaansa ja ohjata Kremlistä käsin virkamiehiä, yrityksiä, puolueita, vaaleja ja mediaa. Vastustajia pokerikasvoinen Putin ei katso hyvällä vaan passittaa heidät vankilaan tai maanpakoon. Luoko Putin Venäjälle uutta diktatuuria? Onko hänestä tullut modernin ajan tsaari?

Vladimir Vladimirovitš Putin (s. 7. lokakuuta 1952 Leningrad, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto) on venäläinen poliitikko, nykyinen Venäjän federaation presidentti ja entinen pääministeri. Hän toimii maan presidenttinä nyt kolmatta kauttaan. Kaksi ensimmäistä kautta olivat vuosina 2000–2008, ja kolmannelle kaudelleen hänet valittiin 7. toukokuuta 2012. Putin toimi Venäjän pääministerinä vuosina 1999–2000 ja uudelleen 2008–2012. Hän edustaa Yhtenäinen Venäjä -puoluetta. Vuosituhannen viimeisenä päivänä (1999) presidentti Jeltsin erosi presidentin tehtävistään ja jätti paikan äskettäin nimitetylle pääministerille, Vladimir Putinille, joka voitti vuoden 2000 presidentinvaalit. Putin lisäsi suosiotaan toisen Tsetsenian sodan voitolla, vaikka ajoittainen väkivalta jatkuu alueella edelleen. Korkeat öljyn hinnat ja heikko valuutta yhdistettynä kasvavaan kotimaiseen kysyntään, kulutukseen ja investointeihin asettivat Venäjän talouden tähän päivään jatkuneelle kasvu-uralle, nostaen ihmisten materiaalista elintasoa ja lisäten Venäjän painoarvoa kansainvälisessä politiikassa. Putinin kaudella merkittävimpiä luonnonvaroja, kuten öljyn ja maakaasuntuotanto palautettiin valtion hallintaan ja muutama vaikutusvaltaisimmista oligarkeista menetti omaisuutensa. Putin keskitti myös valtaa takaisin Moskovaan muun muassa poistamalla alueiden kuvernöörien suorat vaalit. Putin on saanut länsimaista paljon kritiikkiä uudistustensa epädemokraattisiksi katsotuista piirteistä. Putinin Venäjää on arvosteltu erityisesti median vapauden polkemisesta. Esimerkiksi Freedom House järjestön mukaan hallitus on rajoittanut uutisointia säätämillään laeilla ja toimittajat ovat joutuneet väkivallan ja uhkailun kohteeksi. Toimittajat ilman rajoja -järjestön 169 maata kattavassa lehdistönvapausindeksissä Venäjä oli vuonna 2010 vasta sijalla 140. Presidenttin Putinin kaudella kasvanut vakaus, järjestyksen paluu ja talouden edistys tekivät hänestä kuitenkin kotimaassaan suositun sekä toivat tunnustusta myös ulkomailta. Vuoden 2008 presidentinvaaleissa presidentiksi nousi Dmitri Medvedev ja Putin siirtyi pääministerin paikalle. Medvedevin kaudella suhteet Yhdysvaltoihin lämpenivät. Medvedevin julkisia esiintymisiä seurattiin ulkomailla tarkkaan etsien mahdollista omaa linjanvetoa eroon Putinin varjosta. Tällaista ei juurikaan havaittu, eikä monillekaan tullut yllätyksenä, kun Putin ilmoitti asettuvansa ehdolle vuoden 2012 vaaleihin. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Putin sai 63,6 % äänistä eli kahdeksan prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2004. Toiseksi tullut kommunistien Gennadi Zjuganov syytti vaaleja epärehellisiksi.

Vuonna 2008 käyty Venäjän–Georgian sota päättyi ranskalaisten välittämään rauhansopimukseen ja Venäjän sotilaallisen läsnäoloon Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa. Georgia viivästytti sittemmin Venäjän liittymistä WTO:n vuoteen 2011 asti. 7. toukokuuta 2012 Putin astui uudelleen presidentinvirkaan. Putinin valintaa seurasivat sitten opposition mielenosoitukset. Putin allekirjoitti vuonna 2013 lain, joka kielsi homopropagandan, mutta sanoi myöhemmin Sotshissa, että “homot ovat tervetulleita, kunhan jättävät lapset rauhaan”. Putin puhui kesäkuussa 2013 Yhtenäinen Venäjä-puolueen korvaavana pidetyn Yleisvenäläisen kansanrintaman tilaisuudessa. Kun Ukrainassa tapahtui vuoden 2014 länsi- ja kansallismielinen vallankumous, Putin määräsi Venäjän joukot miehittämään Krimin niemimaan. Miehitys oli Venäjän vastaveto Ukrainan vallankumoukseen. Samana keväänä yhteenotto laajeni Itä-Ukrainaan ja johti väkivaltaisiin levottomuuksiin ja Itä-Ukrainan sotaan. Itä-Ukrainan kriisi 2014 on Ukrainan hallituksen, venäläismielisten kapinallisten ja Venäjän välinen aseellinen konflikti Itä-Ukrainassa. Maaliskuun 2014 alussa kriisiytynyt konflikti on suoraa jatkoa Ukrainan vallankumoukselle ja Krimin kriisille. Länsimaat tuomitsivat Venäjän toimet Krimillä, ja asettivat maalle talouspakotteita. Krim liitettiin pian Venäjään kansanäänestyksellä, jonka rehellisyyttä on epäilty. Länsimaat vastasivat tähän talouspakotteilla, jotka painoivat maan taloutta alas. Samaan aikaan öljyn hinnan pudotus nakersi Venäjän taloutta vielä enemmän. Putin kiisti Venäjän joukkojen ilmiselvän osallisuuden Itä-Ukrainan sotaan. Vuonna 2015 Putin allekirjoitti lain, jonka mukaan Venäjä voi kumota Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökset. Vuonna 2016 paljastui, että Putinin lähipiiriläisiä oli sijoittanut rahojaan Panamassa sijaitsevaan rahanpesulaitoksena tunnettuun pankkiin. Putinin mukaan veroparatiisipaljastukset olivat Yhdysvaltain juoni Venäjän horjuttamiseksi. Putin puolusti julkisesti ystäväänsä Sergei Rolduginia. Forbesin mukaan Putin oli maailman vaikutusvaltaisin henkilö vuonna 2016.

Steven Lee Myersin kirjoittaman Uusi tsaari – Vladimir Putin ja hänen Venäjänsä -teoksen taitto ja Seppo Raudaskoski tekemä käännös on varsin onnistunut. Uusi tsaari – Vladimir Putin ja hänen Venäjänsä -teos on sisällöltään informatiivinen ja Venäjän presidentti Putinin elämä, henkilöhistoria ja valtaannousun jälkeiset tapahtumat (vuoteen 2014 asti) ja demokratiaan siirtymisen ongelmista ja vaikeuksista vuodesta 1999 eteenpäin on kerrottu asiallisesti ja kansantajuisesti. Teos auttaa siten osaltaan luomaan kokonaiskuvaa nyky-Venäjän ongelmista ja mahdollisuuksista ja Venäjän presidentti Putinin keinoja kaihtamattomasta valtapelistä. Uusi tsaari – Vladimir Putin ja hänen Venäjänsä -teos täyttää hyvin paikkansa historiantutkimusten joukossa.

Lähteet
Uusi tsaari – Vladimir Putin ja hänen Venäjänsä
Wikipedia