Mannerheimin kuokkavieras

posted in: Artikkelit | 0

Mannerheimin kuokkavieras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjailija: Lauri Törhönen
Kustantaja: Docendo
Julkaistu: 2017
Sidosasu: sidottu
Kieli: suomi
Sivuja: 239

Mitä oikeasti tapahtui kesäkuun 4. päivänä 1942, kun Carl Gustav Mannerheim vietti 75-vuotispäiväänsä ja sai onnittelukäynnille yllätysvieraan, Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitlerin? Mannerheimia muistettiin päivän kunniaksi monin tavoin, muun muassa nimittämällä hänet Suomen marsalkaksi ja julistamalla päivä puolustusvoimien lippupäiväksi. Arvovaltaisia vieraita saapui ulkomaita myöten, myös yllättäen ja lyhyellä varoitusajalla itse Fuhrer.Historioitsijat eivät ole ymmärtäneet, miksi Hitler itse vaivautui syntymäpäiville eikä kuitenkaan vaatinut Suomelta Leningradin pommittamista, kuten luultiin – ja johon Mannerheim olisi myös pystynyt. Hitler onnitteli marsalkkaa, nautti kenttälounaan ja saarnasi erikoisen, tunnepitoisen monologin, jonka jälkeen hän poistui Saksaan tyhjin käsin.

Teoksessa päivän arvoitus avautuu taiteen keinoin. Lauri Törhönen selvitti tapahtumien kulun ja kuvamateriaalin kronologian käyttäen avaiminaan karttoja, säätietoja, auringon suuntaa ja korkeutta sekä henkilöiden eleitä ja ilmeitä verraten niitä ristiriitaisiin muistelmiin. Kiiltokuvan ja kauhukuvan takaa löytyvät myös päähenkilöt, ihminen Mannerheim ja ihminen Hitler.Kirja on jännittävä ja kiehtova kertomus yhdestä itsenäisen Suomen dramaattisimmista päivistä, jolloin Mannerheimin suvereeni isännän käytös ja ylivertainen kokemus lannistivat katseiden kaksintaistelussa maailman mahtavimman miehen. Mannerheimin voitolla hiljaisessa kamarikaksintaistelussa oli sodan päättyessä valtava merkitys itsenäisyytemme säilymiselle. Tarina kiteyttää kahden itsestään tietoisen miehen odottamattomaan kohtaamiseen maailmansodan keskipisteen: puoli vuotta Pearl Harborin jälkeen, puoli vuotta ennen Stalingradin katastrofia.

Vuonna 1942 Marsalkka Mannerheim täytti 75 vuotta ja sai Suomen marsalkan arvonimen. Samalla syntymäpäivä 4. kesäkuuta määrättiin puolustusvoimien lippupäiväksi ja Helsingin Heikinkatu nimettiin uudelleen Mannerheimintieksi. Samoilla juhlilla päivänsankari sai yllättävän huomionosoituksen, kun Saksan johtaja valtakunnankansleri Adolf Hitler saapui onnittelemaan häntä. Hitlerin ja Mannerheimin tapaaminen järjestettiin Imatralla Kaukopään tehtaiden ratapiha-alueelle järjestetyssä salonkivaunussa, jonne vieraat kyyditettiin läheiseltä Immolan lentokentältä autoilla. Mannerheim suoritti myöhemmin vastavierailun Saksaan 27.–28. kesäkuuta 1942. Hän kävi Hitlerin itärintaman päämajassa Sudenpesässä ja oli Hermann Göringin vieraana Reichsjägerhof Romintenissa.

Mannerheimin kuokkavieras -teoksessa ohjaajan piirtämä valkokankaan tarina/käsikirjoitus ilmestyy lukijalle romaanin muodossa. Varsinainen tositapahtumiin perustuva draamaelokuva aiheesta valmistuu myöhemmin tulevaisuudessa? Lauri Törhönen on elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänen tunnetuimmat historialliset elokuvansa ovat Hylätyt talot, autiot pihat (2000) ja Raja 1918 (2007). Törhönen voitti nuortenkirjallisuuden merkittävän Topelius-palkinnon vuonna 2011 nuorten rakkausromaanilla Sello & Pallo (Tammi 2010), joka sekin perustui elokuvakäsikirjoitukseen. Mannerheimin kuokkavieras -teos ei ole varsinaisesti historiantutkimusta mutta hyvin lähellä sitä aiheen ja sen dramatisoinnin osalta kuitenkin. Sopivaa luettavaa sotahistoriaa vähemmän tuntevillekin!

Lähteet
Mannerheimin kuokkavieras
Wikipedia