Simo Häyhä

posted in: Artikkelit | 0

Simo Häyhä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alaotsikko: Talvisodan legendaarinen tarkka-ampuja
Kirjailija: Tapio Saarelainen
Kustantaja: readme.fi
Julkaistu: 2017
Sidosasu: sidottu
Kieli: suomi
Sivuja: 264

Yksi laukaus – yksi osuma. Simo Häyhä (1905–2002) on maailman tunnetuin tarkka-ampuja. Hän on toiminnallaan viitoittanut myöhempien tarkka-ampujapolvien tien ja pitää edelleen hallussaan tarkka-ampujien maailmantilaston kiistatonta kärkipaikkaa. Talvisodassa Kollaalla Simo teki oman merkittävän osansa rintamalinjan lujittamiseksi eliminoidessaan yli viisisataa vihollista. Hänet palkittiin lukuisin eri tavoin: Simo ylennettiin alikersantista vänrikiksi, hänelle myönnettiin Kollaan risti ja hänet palkittiin parhaana tarkka-ampujana SAKOn valmistamalla kunniakiväärillä mallia 28. Simo sai myös useita muita palkintoja sodan aikana ja sen jälkeen. Simo Häyhä sai elää kaksi elämää: yhden ennen sotaa ja toisen sen jälkeen. Hän selvisi Ulismaisten korvessa vihollisen rynnäkössä ampumasta räjähtävästä luodista ja raskaasta evakuointimatkasta sotasairaalaan. Vakavasta haavoittumisesta toivuttuaan sai hän elää rauhallisen elämän. Tämän teoksen tekijä, Puolustusvoimissa pitkään tarkka-ampujakoulutuksen parissa työskennellyt Tapio Saarelainen, pääsi haastattelemaan Simoa lukuisiakertoja tarkoituksenaan selvittää, mikä oli hänen menestyksensä salaisuus tarkka-ampujana. Tekijän ja Simon välille muodostui vuosien saatossa ystävyyssuhde, joka mahdollisti uuden ja tuoreen näkökulman löytämisen henkilöön talvisodan legendan takana. Teoksessa kerrotaan myös Simo Häyhän oppien merkityksestä ja niiden siirtämisestä nykypäivän Puolustusvoimien koulutukseen. Tarkka-ammunnalla on sijansa myös huomispäivän mekanisoituvissa, huipputeknologisissa armeijoissa. Yksi laukaus – yksi osuma on mottona edelleenkin. Siihen on pyrittävä nyt ja tulevaisuudessa.

Legendaarinen tarkka-ampuja Simo ”Simuna” Häyhä (s. 17. joulukuuta 1905 Rautjärvi – k. 1. huhtikuuta 2002 Hamina) oli suomalainen sotilas talvisodassa. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen tehokkaimmista tarkka-ampujista. Häyhän kolmen sotakuukauden aikana ampumien puna-armeijan sotilaiden määräksi on esitetty noin 542 miestä (tarkka-ampujien maailmanennätys). Puna-armeijan sotilaat nimesivät Häyhän, edellisestä johtuen, ”Valkoiseksi Kuolemaksi”. Häyhän tarkka-ampujana kiväärillä surmaamien neuvostosotilaiden virallinen määrä perustui erityisesti nimitetyn tarkkailijan tai taistelutoverien havaintoihin. Laskuja ei tehty usean ampujan ampuessa samaa kohdetta. Häyhä teki kaikki tapponsa vain kolmen kuukauden sisällä ennen haavoittumistaan. Tietokirjailija Brandtbergin mukaan Häyhä muun muassa ampui ennätykselliset 25 neuvostosotilasta yhden päivän aikana, 21. joulukuuta 1939. Kolmen joulunaluspäivän yhteissaldo oli 51 miestä. Osuman tuloksen lopullinen varmistaminen oli luonnollisesti mahdotonta, koska kohteet olivat venäläisten puolella. Asiaa mutkistaa vielä se, että Häyhän aavutuksia käytettiin propagandan välineenä: lehdistö rakensi jo varhaisessa vaiheessa Häyhän ympärille sankarimyyttiä.

Simo Häyhä -teos on selkeästi kirjoitettu tietoteos ja elämänkerta. Taitto on teoksen kokoon (A5) kohtuullisen hyvin onnistunut. Simo Häyhä -teoksen tarkoituksena on antaa lukijalleen selkeä yleiskuva Talvisodan suomalaisesta tarkka-ampuja legendasta, taustoineen, itse sotatapahtumista sekä Häyhän elämästä ja etenkin merkityksestä sotien jälkeen (tarkka-ampujien koulutuksessa). Teksti, kartat ja kuvitus ovat hyvin tasapainossa ja tukevat asiaan syventymistä. Paikoin teos tuntuu hieman toistavan itseään ja teoksen koko rajoittaa kuvien/karttojen tarkkuutta/kokoa. Tapio Saarelaisen kirjoittama teos kirjoittama teos edustaa aihepiirinsä sekä kuvailevaa että tieteellistä tutkimustraditiota. Simo Häyhä -teos täyttää hyvin paikkansa sotahistoriantutkimusten joukossa, tarjoten näin uuttakin tietoa ja näkökulmaa Simo Häyhän elämänvaiheisiin ja merkitykseen Puolustusvoimien koulutuksessa.

Lähteet
Simo Häyhä
Wikipedia