Karhu sotilaana

posted in: Artikkelit | 0

Karhu sotilaana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjailija: Niclas Hermansson ja Peter Ryberg
Kääntäjä: Anu Koivunen
Kustantaja: Atena
Julkaistu: 2018
Sidosasu: sidottu
Kieli: suomi
Sivuja: 274

Historia on täynnä asioita, ihmisiä, eläimiä ja tapahtumia, jotka on painettu villaisella tai jääneet muuten unholaan. Karhu sotilaana kaivaa esiin tuntemattomia tosiasioita toisen maailmansodan juoksuhaudoista.Jotkut faktoista ovat erikoisia kuriositeetteja, niin kuin karhu, joka palveli Puolan joukoissa tai saksalainen sukellusvene U-1206. Se upposi, koska aluksen wc meni epäkuntoon.Toiset menneen hämärään jääneet tosiasiat ovat vakavampia ja muistuttavat sodan todellisuudesta. Maailman kurssi olisi voinut kääntyä rajustikin, jos Britannia ja Yhdysvallat olisivat hyökänneet Neuvostoliittoon 1945, niin kuin niiden suunnitelmissa oli.Kirjassa on myös tuntemattomia tosiasioita talvija jatkosodasta. Esimerkiksi talvisodassa Suomen puolella taisteli vapaaehtoisia ainakin 19 maasta, muun muassa Trinidadista.

Karhu sotilaan teoksessa kerrotaan muun muassa Renault Char B1 panssarivaunusta, joka oli ranskalaisten 1930-luvulla kehittämä raskas panssarivaunu, jota käyttivät toisessa maailmansodassa sekä ranskalaiset että saksalaiset saatuaan niitä sotasaaliiksi. Sodan alussa vaunu oli panssaroinniltaan ja aseistukseltaan saksalaisten vaunujen veroinen, ellei parempikin. Esimerkiksi 16. toukokuuta 1940 Eure väijytti ja tuhosi 13 saksalaista vaunua, ml. malleja Panzerkampfwagen III ja Panzerkampfwagen IV, Stonnessa ja vetäytyi saatuaan 140 osumaa, jotka eivät läpäisseet vaunun panssarointia. Vaunun suurin heikkous oli sen tornin suunnittelu, jossa vaununjohtaja toimi samalla myös ampujana. Tämä ratkaisu teetti niin paljon tehtäviä yhdelle henkilölle, ettei vaunun kaikkia tehoja saatu hyödyllisesti käytettyä. Vaunua valmistivat Renault 182 kappaletta, AMX 47 kappaletta, FCM 72 kappaletta, FAMH 70 kappaletta ja Schneider 32 kappaletta. Vaunu oli erittäin kallis ja tuli maksamaan 1,5 miljoonaa frangia kappale. Toisin kuin muut ranskalaiset vaunut, Char B1 oli varustettu radiolla. Sotasaaliiksi saamistaan vaunuista saksalaiset muunsivat 60 kappaletta liekinheitinvaunuiksi vaihtamalla 75mm haupitsin tilalle liekinheittimen. Lisäksi 18 vaunua muunnettiin 105mm tykillä varustetuiksi tykistövaunuiksi/rynnäkkötykeiksi. Vaunujen mallimerkinnäksi tuli 10,5 cm le.FH 18/3 (Sf) auf Geschützwagen B-2(f).

Karhu sotilaana -teos on selkeää kieltä ja taittokin on varsin onnistuneesti tehty. Anu Koivusen käännös on sujuvasti tehty ja sotilastermien suomennoksesta on selvitty kaikella kunnialla. Niclas Hermanssonin ja Peter Rybergin kirjoittama teos käsittelee toisen maailmansodan kuriositeetteja ja harvinaisempia asioita ja tapahtumia muutaman sivun pituisissa aiheissaan. Karhu sotilaana -teos on mukavan yksityiskohtainen sisällöltään teoksen luvuissa käsitellään: ihmisiä, eläimiä, koneita, suunnitelmia, tapahtumia, salaisuuksia ja rikoksia. Niclas Hermanssonin ja Peter Rybergin kirjoittama teos edustaa historiantutkimuksessa tieteellisempää tutkimustraditiota. Karhu sotilaana teokseen olisi kaivannut kuvitusta tai vähintään kuvaliitettä, sen verran mielenkiintoisia teoksen asiat ovat.

Lähteet
Karhu sotilaana
Wikipedia