Lauri Törni

posted in: Artikkelit | 0

Lauri Törni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alaotsikko: Mannerheim-ristin ritari ja usa:n vihreiden barettien sankari
Kirjailija: Kari Kallonen
Kustantaja: readme.fi
Julkaistu: 2019
Sidosasu: sidottu
Kieli: Suomi
Sivuja: 535

Lauri Törnin koko tarina – sotasankarin sata vuotta juhlapainoksena. Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni on yksi Suomen suurimmista sotasankareista, jonka motiiveista tutkijat ovat esittäneet ristiriitaisia teorioita. Törnin elämänvaiheet Viipurin pikkukaduilta aina Vietnamin viidakkopoluille olivat uskomattomampia kuin elokuvassa, ja tämä teos käy ne läpi yksityiskohtaisesti todisteiden nojalla. Törnin taistelut alkoivat jo talvisodassa, jatkosodassa uskaliaita partiomatkoja tekivät Törnin jääkärit, joista yksi oli presidentti Mauno Koivisto. Seikkailuhenkinen sukellusvenematka Saksaan toi sodan jälkeen Törnille tuomion ja presidentin armahduksen. Yhdysvalloissa Lauri Törnistä tuli vihreiden barettien legenda Larry Thorne, jonka tarunomainen onni viimein päättyi hänen kadotessaan Vietnamin sodan salaisessa helikopteritehtävässä vuonna 1965. Tietokirjailija Kari Kallonen on seurannut vuosien ajan Törnin jälkiä kolmella mantereella. Kymmenissä ainutlaatuisissa haastatteluissa puheenvuoron saavat Lauri Törnin omaiset ja läheiset, aseveljet niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Tekijä oli mukana myös suomalaisamerikkalaisessa etsintäpartiossa, joka lopulta löysi viidakkovuorelle kadonneen kapteenin.

Lauri Allan Törni (vuodesta 1954 Larry A. Thorne; s. 28. toukokuuta 1919 Viipuri – k. 18. lokakuuta 1965 Kham Ducin alue, Vietnam) oli kolmen maan armeijassa palvellut suomalainen sotilas ja Mannerheim-ristin ritari. Hän palveli Suomen armeijassa, yleten kapteeniksi asti (talvisota 1939-1940 ja jatkosota 1941-1944), natsi-Saksan Waffen-SS-joukoissa 1941 Untersturmführerinä ja 1945 Hauptsturmführerinä (kapteeni) sekä Yhdysvaltojen armeijassa kapteenina vuodesta 1960. Näin Törni tuli elämänsä aikana saavuttaneeksi taistelukentillä kolmen eri maan armeijassa kapteenin arvon. Hän kuoli helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodassa ja hänet ylennettiin kuolemansa jälkeen postuumisti Yhdysvaltain armeijan majuriksi.

Lauri Törni-teos on helppolukuista ja lennokasta kieltä. Kari Kallosen kirjoittama teos on sisällöltään erittäin informatiivinen ja Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämäntarina on tuotu ansiokkaasti esille. Lauri Törni -teos tarjoaa alkuperäisen elämänkertatrilogian juhlapainoksena uudenlaisessa tiiviimmässä ja lennokkaammassa muodossa. Lauri Törni teos täyttää siten erinomaisesti paikkansa elämänkertojen joukossa, edustaen kuvailevampaa historiantutkimusta.

Lähteet
Lauri Törni 1919-1965
Wikipedia