Reserviupseerit harjoittelivat etikettioppia!

posted in: Uutiset | 0

Reserviupseerit harjoittelivat etikettioppia!

 

 

 

 

Kuvassa: Esko Junno ja Markus H. Korhonen ”ON AIR”.

Korona on siirtänyt ja peruuttanut myös lukuisia maanpuolustusjärjestöjen ja veteraanien tilaisuuksia, joiden toivotaan vielä joskus jatkuvan entistäkin arvostetumpina. Reservi-upseerikoulu täytti 100 vuotta, Reserviupseeriliitto viettää 90 v. juhlavuotta ja Suomen kolmanneksi suurin reserviupseerikerho, yli 800 jäsenen Oulun Reserviupseerikerho täyttää 90 vuotta parin vuoden kuluttua. Parempia aikoja ja tulevia tilaisuuksia odotelles-sa Oulun Reserviupseerikerho ORUK käynnisti vuoden jäsenillat 10.2. etäkoulutuksella klassisesta reserviupseerin pukeutumisen etiketistä. Kamarineuvos Markus H. Korhosen ja reservin majuri Esko Junnon kokoama ja Teamsissa vetämä ensimmäinen jäsenilta kokosi 27 osallistujaa ympäri maakuntaa.

Maanpuolustus- ja veteraanijärjestöjen tilaisuuksien kutsuissa on hyvin tavallisesti asukoodina ”Tumma puku ja kunniamerkit”. Rutinoituneille osallistujille tuo ei tuota pulmaa ja puolisokin tietää millaista pukeutumista häneltä tuolloin odotetaan. Muoti ja tyyli muuttuvat, mutta klassisen juhlapukeutumisen etiketti on pysyvämpää ja asukokonaisuuksien valitseminen on hallittava kutsun ja tilaisuuden mukaan.

Kunniavartiot, lippulinnat, veteraanien tilaisuudet, maanpuolustusjuhlat ja monet muutkin reserviläisten tilaisuudet edellyttävät taitoja myös pukeutumisen etiketin puolella. Järjestöjen juhlavuosiin liittyen pidetään lukuisia tilaisuuksia, joissa juhlapukeutumisen etiketti ja vaikkapa ansiomerkkien oikeanlainen kantaminen on hyvä hallita. ”Reserviupseerin etiketti” koulutus sopi hyvin toteutettavaksi etäyhteyksillä, joka madalsi osallistumiskynnystä.
Pukeutumisen etiketti koetaan usein turhan rajoittavaksi tai jämptiksi, ehkä siksikin että se on saanut alkunsa sotilaspukeutumisesta. Etiketin synonyymiksi käsitetään kuitenkin nykyisin enemmänkin kohteliaisuus, huomaavaisuus toisia kohtaan ja hyvät tavat. Pukeutumisen etiketti antaa suorat ja selkeät ohjeet siitä, kuinka tulee pukeutua. Ja ohjaapa pukeutuminen käyttäytymistäkin, sillä pukeutumisesi vaikuttaa siihen miltä sinusta tuntuu. Lisäksi kun etikettiä noudattaa, ei ole pelkoa yli- tai alipukeutumiselta ja välttyy monilta noloilta tilanteilta. ”Etiketti ei ole ollenkaan sama asia kuin muoti tai joku vaikeammin määriteltävä tyyli”, toteaa asiantuntijana toiminut Markus H. Korhonen.

Esko Junno
050 4477777
esko.junno@oruk.fi