Ardennit 1944

posted in: Artikkelit | 0

Ardennit 1944

ardennit-1944

Tekijä: Antony Beevor
Alaotsikko: Hitlerin viimeinen uhkayritys
Kääntäjä: Markku Päkkilä
Kustantaja: WSOY
Julkaistu: 2015
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 616
Kieli: Suomi

Toisen maailmansodan ratkaisutaistelut Ardenneilla. Kun liittoutuneet olivat jo edenneet Ranskaan, Hitler yritti hajottaa puolustuslinjan hyökkäämällä Ardennien alueen läpi Ranskan sivustaan. Saksan joukot olivat ahtaalla syksyllä 1944. Puna-armeija eteni vääjäämättä idässä, ja liittoutuneet olivat edenneet Ranskaan. Saksan sodanjohto suunnitteli yllätysiskua liittoutuneiden sivustaan, läpi Ardennien vaikeakulkuisen vuoristoalueen. Yllätyshyökkäys käynnistyi 16. joulukuuta ja näytti alkuun onnistuvan, kun liittoutuneet joutuivat vetäytymään vihollisen tieltä. Historioitsija Antony Beevor kertoo sotatapahtumat tasapuolisesti, loistokkaalla tyylillä ja uusimpaan tutkimustietoon nojautuen. Entinen brittiarmeijan upseeri Antony Beevor (s. 1946) on keskittynyt 1900-luvun sotahistoriaan ja saanut teoksistaan useita palkintoja. Hänen teoksiaan on käännetty yli 30 kielelle ja myyty maailmalla yli viisi miljoonaa kappaletta.

Ardennien taistelu oli viimeinen merkittävä saksalaisten hyökkäys länsirintamalla toisessa maailmansodassa. Hyökkäys alkoi 6. joulukuuta 1944 ja kesti 25. tammikuuta 1945 asti. Talvella 1944 Hitler päätti yrittää viimeistä yritystä pysäyttää liittoutuneet lännessä. Hän keräsi kaikilta rintamilta parhaat joukkonsa Ardenneille, Belgiassa sijaitsevalle metsäalueelle. Hitler myös laski ja nosti värväysikärajoja, jolloin koulupoikia, eläkeläisiä ja aiemmin mm. terveydellisistä syistä palvelusta vapautettuja määrättiin liittymään taistelujoukkoihin. Tarkoitus oli iskeä kiila yhdysvaltalais- ja brittijoukkojen väliin, piirittää ja tuhota neljä armeijakuntaa. Tämän oli tarkoitus saada aikaan rauhanneuvottelut liittoutuneiden kanssa, jolloin Saksa olisi voinut iskeä takaisin vuorostaan itärintamalla.

Ardennien taistelu käynnistyi joulukuussa tykistökeskityksillä ja panssarikiilojen etenemisellä huonon sään estäessä liittoutuneiden ilma-aseen toiminnan. Saksalaisjääkäreitä pudotettiin linjojen taakse vaikeuttamaan liittoutuneiden huoltoa ja muutenkin häiritsemään näitä. Hyökkäys tuli täydellisenä yllätyksenä liittoutuneille, joilla ei aluksi ollut mitään käsitystä hyökkäyksen laajuudesta. Saksalaiset painottivat hyökkäyksen yhdysvaltalaissotilaisiin ajatellen, ettei heidän vastarintansa olisi yhtä kova kovaa kuin brittien. Yhdysvaltalaisjoukot harhailivat kohti länttä sekasorrossa, kunnes joukot saatiin organisoitua uudelleen vastarintaan saksalaisia vastaan. Esimerkiksi Bastognessa taistelleet yhdysvaltalaiset sotilaat pitivät asemansa, vaikka saksalaiset piirittivät heidät. Saksalaisten hyökkäys tyrehtyi, eivätkä nämä saavuttaneet koskaan tavoitteitaan. Uudenvuodenpäivänä 1945 Saksa käynnisti viimeisen hyökkäyksensä länsirintamalla. Operaatio Nordwindin oli tarkoitus lievittää tappioksi kääntyvää tilannetta käyttäen hyväksi ohentunutta kohtaa liittoutuneiden rintamassa Elsassissa ja Lothringenin alueilla. Saksalaiset törmäsivät kuitenkin amerikkalais-ranskalaisten joukkojen sitkeään vastarintaan. Operaatio kuivui kasaan tammikuun lopulla, jolloin liittoutuneet olivat aloittaneet jo omat vastahyökkäyksensä.

Sään parannuttua tammikuussa liittoutuneet saivat lentokoneensa ilmaan ja saksalaisten oli peräännyttävä takaisin Reinille. Taisteluissa molemmat osapuolet menettivät tappioina yli 100 000 sotilasta. Saksa ei pystynyt enää korvaamaan menettämiään sotilaita, eikä uudistamaan tuhoutunutta kalustoa. Vaikka liittoutuneiden joukot kärsivät raskaita tappioita, ne pystyivät kuitenkin uudistautumaan ja kohtasivat tulevaisuudessa vähäistä vastarintaa. Saksa oli menettänyt aloitekykynsä täysin länsirintamalla. Sen yleistilanne heikkeni jatkuvasti, sillä vastaavasti itärintamalla Puna-armeija aloitti samaan aikaan oman suurhyökkäyksensä.

Sotahistorian asiantuntijan tarkka kuvaus toisen maailmansodan viimeisestä Hitlerin tekemästä hyökkäyksestä – Ardennien taistelusta 1944-1945. Antony James Beevor (s. 14. joulukuuta 1946) on tunnettu brittiläinen historioitsija ja kirjailija. Hän on kirjoittanut lukuisia elämäkertoja ja teoksia Toisesta maailmansodasta ja Espanjan sisällisodasta. Beevorin tunnetuimmat julkaisut ovat Stalingrad ja Berlin – The Downfall 1945. Beevor on toiminut aiemmin urallaan sotilaana. Ardennit 1944 -teos on ulkoasultaan kiitettävä. Teksti, kartat ja kuvitus ovat hyvin tasapainossa ja tukevat lukemista. Markku Päkkilän tekemä käännös on sujuvasti tehty ja sotilastermien suomennoksesta on selvitty kunnialla. Ardennit 1944 -teos edustaa historiantutkimuksessa sekä tieteellistä että kuvailevaa tutkimustraditiota. Beevorin teosta voi suositella kaikille reserviupseereille: sotahistorian tuntemus auttaa oman johtamisen kehittämisessä. Mukavia lukuhetkiä.

Lähteet
Ardennit 1944
Wikipedia