Käsintehdyt aseet

posted in: Artikkelit | 0

Käsintehdyt aseet

kasintehdyt-aseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjailija: Juha Jormanainen
Kustantaja: readme.fi
Sidosasu: Sidottu
Julkaistu: 2015
Kieli: Suomi
Sivuja: 250

Veitsi, puukko ja miekka – näiden aseiden avulla tämäkin pohjolan kolkka on aikoinaan valloitettu. Suomessa elää puukkojen ja veitsien valmistusperinne vahvana ja kirja esittelee parhaita suomalaisia ja pohjoismaisia seppiä ja heidän tuotantoaan. Kirja kertoo myös erikoistekniikoista kuten säiläkirjoituksen tekemisestä, damaskiteräksen valmistamisesta ja miekan takomisesta. Lisäksi kirja kertoo ja näyttää kuinka suomalainen käsityönä tehty puukko/veitsi valmistetaan alusta loppuun. Lisäksi tutustumme erilaisten terästen kiehtovaan maailmaan, mukana nykyteknologian huippusaavutukset, pulveriteräkset. Kirjassa tutustutaan myös maailman parhaiden aseseppien valmistamiin uniikkiaseisiin ja huikeisiin aseiden kaiverruksiin.

Teräaseet ovat terällä varustettuja metsästys- tai lähitaisteluaseita, joilla voidaan tuottaa lävistäviä tai leikkaavia vammoja. Teräaseita on käytetty metsästykseen ja sodankäyntiin jo kivikaudelta asti. Metallien keksimisen ja käyttöön oton jälkeen teräaseita alettiin valmistaa ensin pronssista, sitten raudasta ja lopulta teräksestä. Perinteisiä metsästyksessä ja sodankäynnissä käytettyjä teräaseita olivat muun muassa tikari, miekka ja keihäs. Puukko erityisesti suomalainen puukko on yksiteräinen varsinaisesti työkaluna käytettävä veitsi, jonka kara on upotettu noin terän pituiseen päähän. Erotukseksi muista veitsistä, suomalaisen puukon yhteydessä karaa kutsutaan ruodoksi ja päätä tavallisesti kahvaksi. Ilmaus yksiteräinen kertoo, että terän toinen reuna on teroittamaton erotukseksi esimerkiksi kaksiteräisestä tikarista. Puukolla veistetään ja vuollaan, kairataan ja kaiverretaan, nyljetään riistaeläimiä, perataan kalaa ja paloitellaan saalista. Puukko on siis varsinainen monitoimityökalu. Taitava käyttäjä tuottaa sillä kauniisti leikattuja käyttöesineitä, jopa morsiuslahjojakin. Retkeilijä voi puukkonsa avulla muun muassa rakentaa tarvittaessa yöpymissuojan, sytyttää nuotion, ruokailla ja päästä ylös avannosta. Puukko on esimerkiksi rakennusmiesten, puuseppien ja eränkävijöiden suosima työkalu. Puukkoa käytetään myös teräaseena ja siitä on nykyisin tullut myös haluttu keräilyesine. Miekka taas on lähitaisteluun tarkoitettu teräase, joka koostuu kahvasta (eli ponnesta, kouraimesta ja väistimestä) ja säilästä (miekan terän ja ruodon muodostama kokonaisuus, johon ei ole kiinnitetty mitään lisäosia). Miekkoja on hyvin monentyyppisiä: isommat, raskaammat miekat ovat niin sanottuja kahden käden miekkoja, kun taas pienempiä voi käyttää yhdellä kädellä. Miekan terä on yleensä noin 30–120 senttimetriä pitkä ja usein kaksiteräinen (teroitettu molemmilta reunoiltaan). Miekka valmistetaan yleensä teräksestä, varhaisemmat valmistettiin ensin pronssista sitten raudasta. On ollut myös kivestä ja puusta tehtyjä lyömäaseita, jotka ovat muistuttaneet ulkonöltään miekkoja. Miekkaa käytetään joko pistoaseena, lyömäaseena tai molempina miekkatyypistä riippuen: esimerkiksi katana, pitkämiekka tai sapeli. Miekka oli pitkään merkittävä lähitaisteluase sotatantereilla. Toisinaan se oli pääase, mutta useimmiten sivuase salkoaseen tai jousen rinnalla. Miekan merkitys ritareiden pääaseena vähentyi panssareiden parantuessa, mistä syystä sotavasarat, rautanuijat ja panssarinmurtoon suunnitellut sotakirveet yleistyivät myöhäiskeskiajalla. 1500–1800-lukujen kuluessa miekka menetti vähitellen sotilaallisen merkityksensä tuliaseiden eli käsiaseiden (musketista takaaladattavaan kivääriin) ja tykkien kehittyessä. Nykyisin eri maiden armeijoiden sotilaat kantavat miekkaa lähinnä juhlallisissa tilanteissa, kuten paraateissa upseerimiekkaa.

Käsintehdyt aseet -teos on selkeää ja helppolukuista kieltä. Asiantunteva teksti ja yksityiskohtainen kuvitus ovat hyvin tasapainossa ja tukevat lukemista. Juha Jormanaisen kirjoittama teos on sisällöltään erittäin informatiivinen: suomalaiset ja pohjoismaiset puukkosepät Andre Anderssonista Kay Vikströmiin ja heidän käsityönsä puukkojen ja miekkojen muodossa on tuotu kiitettävästi esille. Jormanaisen teoksesta löytyvät myös ohjeet puukon teroittamiseen ja käytössä kuluneen puukon kunnostamiseen. Kokonaisuutena Käsintehdyt aseet -teos sopii kaikentasoisille lukijoille: havainnollisuudessaan ja yleistajuisuudessaan myös asiaan perehtymättömille. Käsintehdyt aseet -teos täyttää erittäin hyvin paikkansa asekirjallisuuden joukossa.

Lähteet
Käsintehdyt aseet
Wikipedia