Marskin ritarien taistelut

posted in: Artikkelit | 0

Marskin ritarien taistelut
Marskin ritarien taistelut

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjailija: Seppo Porvali
Kustantaja: readme.fi
Sidosasu: Sidottu
Julkaistu: 2015
Kieli: Suomi
Sivuja: 700

Mannerheim-ristejä jaettiin jatkosotamme aikana 1. luokkaa kaksi kappaletta (Mannerheim ja Heinrichs) ja 2. luokan ristiä kaikkiaan 191 kappaletta, neljälle ritarille se suotiin kahdesti. Tämä kirja kertoo näitten 191 sotilaan tiestä ritariksi. Marskin Ritarien taistelut on sankaritarua alusta loppuun, jännittävintä ja mielenkiintoisinta suomalaista sotahistoriaa. Lentäjä Veikko Karu oli laivueen komentaja, mutta osallistui myös itse varsinaiseen lentotoimintaan. Yhdellä tällaisella lennolla suomalainen hävittäjäpartio yhytti vihollisen kolonnan ja hyökkäsi. Pressun alta paljastui kuitenkin useita ilmatorjuntakonekivääreitä, Karun kone sai osuman ja joutui tekemään pakkolaskun vihollisen puolelle. Sen jälkeen alkoi paluu jalkaisin kohti omia linjoja, jonka hän ylitti venäläisten luotisateessa. Välillä hän joutui käsikähmään vihollisen kanssa aseenaan pelkkä puukarahka…Komentajakapteeni Jouko Pirhonen, myöhemmin merivoimien komentaja, ajoi moottoritorpedoveneellään vihollisen omaa tunnusta käyttäen venäläisten hallussa pitämään satamaan ja upotti torpedoin vihollisen yhden tämän parhaimmista sotalaivoista…

Lauri Allan Törni (vuodesta 1954 Larry A. Thorne; s. 28. toukokuuta 1919 Viipuri – k. 18. lokakuuta 1965 Kham Ducin alue, Vietnam) oli kolmen maan armeijassa palvellut suomalainen sotilas ja Mannerheim-ristin ritari. Hän palveli Suomen armeijassa, yleten kapteeniksi asti (talvisota 1939-1940 ja jatkosota 1941-1944), natsi-Saksan Waffen-SS-joukoissa 1941 Untersturmführerinä ja 1945 Hauptsturmführerinä (kapteeni) sekä Yhdysvaltojen armeijassa kapteenina vuodesta 1960. Näin Törni tuli elämänsä aikana saavuttaneeksi taistelukentillä kolmen eri maan armeijassa kapteenin arvon. Hän kuoli helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodassa ja hänet ylennettiin kuolemansa jälkeen postuumisti Yhdysvaltain armeijan majuriksi.

Axel Erik Heinrichs (s. 21. heinäkuuta 1890 Helsinki – k. 16. marraskuuta 1965 Helsinki) oli suomalainen jääkäri, Mannerheim-ristin ritari ja jalkaväenkenraali. Peruskoulutuksensa sotilaan hän sai ensimmäisen maailmansodan aikana Saksassa, jossa hän sai tulikasteensa Saksan itärintamalla Misse-joella Preussin Jääkäripataljoona 27:n riveissä. Hänestä tuli jo sisällissodan aikana vuonna 1918 ylipäällikkö marsalkka Gustaf Mannerheimin luottomies. Talvisodassa ylipäällikkö marsalkka Mannerheim määräsi Heinrichsin johtamaan Karjalankannaksen puolustusta. Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Heinrichs komensi Suomen kaikkien aikojen suurinta sotatoimiyhtymää, yli 100 000 miehen Karjalan Armeijaa. Karjalan Armeija valtasi, Erik Heinrichsin johdolla, talvisodassa menetetyn Karjalan takaisin.

Marskin ritarien taistelut -teos on sopivan helppolukuista kieltä. Seppo Porvalin kirjoittama teos on sisällöltään informatiivinen ja sotiemme Mannerheim ristin ritarien elämäntarinat on tuotu elävästi esille. Teos painottuu selvästi talvi- ja jatkosodan aikaisiin sankaritekoihin. Marskin ritarien taistelut -teoksessa löytyy jokaisesta henkilöstä muutaman sivun vapaampi kuvailu ja puolikkaan sivun mittaiset tietolaatikot, jotka sisältävät henkilön esittelyn, syntymätiedot, käydyt taistelut/sodat ja mistä esitelty henkilö ehkä parhaiten muistetaan. Seppo Porvalin teoksessa yhdistyy siten sujuvasti henkilö- ja sotahistoriatiedon yhdistelmä, edustaen kuitenkin historiantutkimuksessa enemmän kuvailevampaa tutkimustraditiota. Marskin ritarien taistelut -teos täyttää siten hyvin paikkansa sotakirjojen joukossa.

Lähteet
Marskin ritarien taistelut
Wikipedia