Muutosten Venäjä

posted in: Artikkelit | 0

Muutosten Venäjä
muutosten-venaja

 

 

 

 

 

 

Alaotsikko: Venäjän historia 862-2009
Kirjailija: Arto Luukkanen
Kustantaja: Edita
Sarja: Kleio
Julkaistu: 2009
Sidosasu: nidottu
Kieli: suomi
Sivuja: 517 sivua

Arto Luukkanen esittelee kirjassaan Venäjän valtiollisten muutosten vaiheita aina 800-luvun pohjanmiehistä tähän päivään. Hän tarkastelee Venäjän valtion muodostumista ja venäläisen kansakunnan rakentamista eri vuosisatoina ja myös sitä, miten keskuksen ja periferian suhteet ovat kehittyneet Venäjällä ja myöhemmin Neuvostoliitossa. Venäjän historian kiehtova aaltoliike on nyt päätynyt samaan poliittiseen järjestelmään kuin pohjanmiesten aikana. Venäjän uusi eliitti, “sekurokratia”, perustuu henkilösuhteisiin ja keskiajalta tuttuihin hallitsemisjärjestelmiin. Kuten Kiovan Venäjän aikana Venäjää hallitsevat nyt klaanit ja suvut. Kirja on tarkoitettu korkeakouluopiskelijoille ja kaikille naapurimaamme historiasta ja nykytilanteesta kiinnostuneille.

Venäjä, virallisesti myös Venäjän federaatio on kahteen maanosaan ulottuva valtio, joka käsittää suurimman osan pohjoisesta Euraasiasta. Venäjän federaatio on vuoden 1993 perustuslain mukaan puolipresidentiaalinen tasavalta. Se on liittovaltio, joka koostuu 83 liittovaltiosubjektista. Venäjän rajanaapureita ovat Norja, Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Georgia, Azerbaidžan, Kazakstan, Kiina, Mongolia ja Pohjois-Korea. Lisäksi Venäjän läheisyydessä sijaitsevat Yhdysvaltojen Alaska ja Japani, joihin on kumpaankin vain vähän merimatkaa. Venäjä on noin 17 miljoonan neliökilometrin pinta-alallaan alueeltaan selvästi suurin valtio maailmassa, ja se peittää enemmän kuin kahdeksasosan maapallon maa-alueista. Vuonna 2011 se oli maailman yhdeksänneksi väkirikkain maa noin 139 miljoonalla asukkaallaan. Venäjä käsittää suurimman osan Pohjois-Aasiaa ja noin 40 prosenttia Euroopasta ja sen alue jakautuu yhdeksälle aikavyöhykkeelle. Maassa on lukuisia eri kasvillisuus- ja maatyyppejä. Venäjällä on maailman suurimmat mineraali- ja energiavarat: kaasuvarat ovat maailman suurimmat, kivihiilivarat toiseksi ja öljyvarat kahdeksanneksi suurimmat. Maalla on maailman suurimmat metsävarat, ja sen järvissä on noin neljäsosa maailman sulasta makeasta vedestä.

Itäslaavit alkoivat levittäytyä Venäjän alueelle 500- ja 600-lukujen tienoilla. Kiovan Venäjäksi kutsuttu valtio ilmaantui 800-luvulla ja omaksui kristinuskon vuonna 988. Kiovan Venäjää seurasi Moskovan ruhtinaskunta. Moskovan Venäjä muodostui 1478, kun Moskovan ruhtinaskunta ja Novgorod olivat yhdistyneet. Moskova oli valloittanut alaisuuteensa myös useita muita ruhtinaskuntia. Moskovan Venäjä syntyi virallisesti, kun Iivana Julma kruunattiin tsaariksi 1547. 1700-luvulla perustettiin huomattavasti laajempi Venäjän keisarikunta, joka ulottui Puolan alueelta Tyynelle valtamerelle asti. Venäjästä tuli maailmanlaajuinen valtatekijä keisarikunnan aikoihin, ja se perusti myöhemmin Neuvostoliiton (1917-1991), maailman ensimmäisen ja suurimman perustuslailtaan sosialistisen valtion. Nykyinen Venäjän federaatio perustettiin Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991, ja se peri Neuvostoliiton oikeussubjektin aseman. Venäjä on Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen ja on Itsenäisten valtioiden yhteisön johtojäsen. Se on yksi viidestä virallisesti ydinasevaltioksi tunnustetusta maasta, ja sillä on yhdessä Yhdysvaltain kanssa maailman suurimmat ydinasevarastot.

Arto Luukkanen (s. 1964) on suomalainen historioitsija ja yhteiskuntatieteilijä. Hän työskentelee Helsingin yliopiston alue- ja kulttuurintutkimuksen oppiaineessa Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtorina. Muutosten Venäjä -teos on selkeästi ja ymmärrettävästi kirjoitettu. Arto Luukkanen kirjoittaman teoksen taitto on myös varsin onnistunut. Muutosten Venäjä -teos on sisällöltään informatiivinen ja Venäjän historiasta ja nykyisestä tilasta 2000-luvun alkupuolella ja suhteesta Eurooppaan on kerrottu asiallisesti ja kansantajuisesti. Teos auttaa siten osaltaan luomaan kokonaiskuvaa Venäjän historiasta ja ongelmista suhteessa muuhun maailmaan. Kokonaisuutena Muutosten Venäjä -teos täyttää hyvin paikkansa historiantutkimusten joukossa.

Lähteet
Muutosten Venäjä
Wikipedia