Kunnian päivät – Talvisota päivä päivältä

posted in: Artikkelit | 0

Kunnian päivät – Talvisota päivä päivältä

 

 

 

 

 

 

 

Kirjailija: Ilkka Enkenberg
Kustantaja: readme.fi
Julkaistu: 2017
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 300
Kieli: suomi

Kunnian päivät – yleistajuinen kirja maamme taistelusta ylivoimaista naapuria vastaan. Kirjasta saa helposti kokonaiskuvan sodan kulusta, minkä lisäksi se vie lukijan rintamalle ja esittelee muun muassa sodan aseita ja sankareita. Teos kertoo talvisodasta kronologisesti päivä päivältä. Jokainen sotakuukausi alkaa kahden aukeaman mittaisella tiiviillä katsauksella, joka havainnollistaa alkavan kuukauden tapahtumat aikajanan, kartan ja tekstin avulla. Sen jälkeen kuukauden tapahtumista kerrotaan päivä kerrallaan. Suuret kuvat, havainnolliset kartat, aikajanat ja tietolaatikot auttavat lukijaa hahmottamaan suuren kokonaisuuden. Sotatapahtumien lisäksi tekstissä kerrotaan erikoisista sattumuksista ja yksittäisten sotilaiden kokemuksista. Talvisota-päivä päivältä -teoksen uusi entistä kattavampi painos!

Talvisota oli 30. marraskuuta 1939 – 13. maaliskuuta 1940 Suomen ja Neuvostoliiton välillä käyty sota. Neuvostoliitto aloitti talvisodan hyökkäämällä ilman sodanjulistusta, ja sota päättyi 105 päivää myöhemmin Moskovan rauhansopimukseen. Kansainliitto tuomitsi hyökkäyksen ja erotti Neuvostoliiton 14. joulukuuta 1939. Toinen maailmansota oli alkanut kolme kuukautta aikaisemmin Saksan ja Neuvostoliiton miehitettyä Puolan. Koska länsirintamalla oli käynnissä vähätapahtumainen valesota, länsimaiden lehdistö seurasi Suomalaisten talvisotaa tarkasti. Termeistä sisu ja Molotovin cocktail tuli kansainvälisesti tunnettuja. Talvisota on tunnettu erityisen vaikeista talviolosuhteista (talvi 1939–1940 oli vuosisadan kylmimpiä), puna-armeijan valtavista miestappioista (126 875 kaatunutta tai kadonnutta, 188 671 haavoittunutta ja 5 000 vangittua), suomalaisten mottitaktiikasta sekä ”talvisodan hengestä”. Talvisota voidaan jakaa kahteen eri vaiheeseen: 1. Puna-armeijan hyökkäysten epäonnistuminen ja Suomen puolustusvoimien menestyksellinen torjuntataistelu joulukuussa 1939 kaikilla rintamaosuuksilla. 2. Neuvostoarmeijan suurhyökkäyksen paineen aiheuttama suomalaispuolustuksen asteittainen murtuminen Karjalankannaksen länsiosassa ja Viipurinlahdella helmi–maaliskuussa 1940. Rajallisten miehistö- ja materiaalisten resurssien vuoksi Suomen puolustusvoimien taistelukyky oli korkeimmillaan joulukuun lopussa ja, riittävien täydennysten puuttuessa, se aleni sodan loppua kohden. Puna-armeijan tilanne oli päinvastainen; sodan alussa havaittu vihollisen taistelukyvyn vakava aliarviointi ja omien kykyjen yliarviointi voitiin korjata merkittävillä resurssien lisäyksillä tammi–helmikuussa 1940. Sodan seurauksena Suomi menetti Neuvostoliitolle 11 prosenttia maa-alueistaan ja toiseksi suurimman kaupunkinsa Viipurin. Talvisodan synnyttämä revanssihenki oli osaltaan viemässä Suomea jatkosotaan 1941.

Kunnian päivät – Talvisota päivä päivältä -teos on selkeästi tehty ja mukavan yleistajuista kieltä. Teoksen kirjoittajan Ilkka Enkenberg on kirjailija, kustantaja ja yrittäjä, jonka erikoisalaa on erityisesti Suomen sotahistoria. 105 kunnian päivää tuodaan tapahtumien ja taustojen osalta ansiokkaasti esille. Jokainen sotakuukausi alkaa noin kahden aukeaman mittaisella tiiviillä katsauksella, joka havainnollistaa alkavan kuukauden tapahtumat aikajanan, kartan ja tekstin avulla. Sen jälkeen kyseisen kuukauden tapahtumista kerrotaan päivä kerrallaan. Napakan esittelyn saavat niin talvisodan sankarit kuin taisteluissa käytety aseetkin. Kokonaisuutena teos sopii kaikentasoisille lukijoille: havainnollisuudessaan ja yleistajuisuudessaan myös sotahistoriaan perehtymättömille. Teksti, kartat ja kuvitus ovat hyvin tasapainossa ja tukevat Kunnian päivät – Talvisota päivä päivältä -teoksen lukemista.

Lähteet
Kunnian päivät – Talvisota päivä päivältä
Wikipedia