Vuoden senioriupseeri!

posted in: Uutiset | 0

Lääkintäkapteeni Hannu Rahikkala ensimmäinen Vuoden Senioriupseeri!

Kuvassa vasemmalta Hannu Rahikkala, Vesa Värjyvirta, Esko Junno, Hannu Aurinko. Kuva: Jenni Pelkonen PV.

Oulun Reserviupseerikerho ORUK on perustanut Suomen itsenäisyyspäiväksi 2020 uuden vuosittaisen huomionosoituksen. Sillä palkitaan kerhon ansioituneita yli 60-vuotiaita jäseniä, joita kutsutaan senioriupseereiksi. Huomionosoitus on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa. ORUK haluaa tällä huomioinnilla arvostaa ja kannustaa 800 –jäsenisen ja Suomen kolmanneksi suurimman reserviupseerikerhon senioriupseereita aktiiviseen toimintaan, sillä he muodostavat merkitsevän suuren osan jäsenkunnasta. ORUK haluaa myös toimia esimerkkinä muillekin reserviupseeri-kerhoille seniorijäsentensä huomioimiseksi.

Kiertopalkintona toimii kullanvärinen Suomi Leijona pokaali pähkinäpuisella jalustalla ja sen saatteena tulee komea Vuoden Senioriupseeri kunniakirja. 90 v. juhlavuotta 2023 viettävän ORUKin historian ensimmäisen Vuoden Senioriupseeri 2020 kunnianimikkeen sai 6.12.2020 päiväyksellä lääkintäkapteeni (res) Hannu Rahikkala (66). Pokaali ja kunniakirja luovutettiin pienimuotoisessa tilaisuudessa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimistolla 10.12. Tilaisuudessa olivat mukana Hannu Rahikkala, aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Vesa Värjyvirta, toimistosihteeri Jenni Pelkonen, ORUKin puheenjohtaja Hannu Aurinko kapt (res) ja ORUKin kerho- ja PPSU yhteysupseeri Esko Junno maj (res). Tilaisuudessa sovittiin, että toimitaan ilman maskeja henkilöiden ollessa terveitä, tilaisuuden ollessa hyvin lyhyt kestoltaan ja siihen ei osallistunut muita henkilöitä.

Hannu Rahikkala sanoi palkinnon tulleen yllätyksenä ja tunnustuksen tuntuvan kyllä hienolta. Maanpuolustustyötä ei tässä elämänvaiheessa enää tehdä mitalien, kunniakirjojen, pystien tai ylennysten vuoksi. Hannu on lähtenyt mielellään vapaaehtoisena harjoituksiin aina, kun se elämän muiden asioiden puolesta on ollut mahdollista. Kunniakirjassa painotettiinkin pitkäaikaista ja pyyteetöntä ammattiosaamisen tuomista maanpuolustuksen hyväksi sekä esimerkillistä toimintaa, joka antaa mallia nuoremmille reserviupseereille. Hannu Rahikkala on myös ollut pitkään aktiivinen Pohjois-Suomen Lääkintäupseeriyhdistyksen työssä. Hänen veteraani-isänsä toimi aikoinaan ORUKin hallituksessa ja Upseerimaja Rokulin majaisännistössä. Hannun äiti puolestaan oli rintamalotta ja Oulun Reserviupseerien Naisjaoston perustajajäsen 1950.

Everstiluutnantti Vesa Värjyvirta totesi tilaisuudessa, että asevelvollisuuden päättyminen 60 vuoden iässä ei poista reserviupseerin osaamista maanpuolustuksellisissa toimissa. Paikallis-puolustuksen näkökulmasta, mm koulutustehtävissä tarvitaan osaamista, jota on paljon vielä myös seniori-ikäisillä. On hieno asia että yli 60 vuotiaat osallistuvat aktiivisesti toimintaan ja ylläpitävät toimintakykyään eri maanpuolustusjärjestöissä.